zaterdag, 4. januari 2014 - 16:21 Update: 03-07-2014 0:45

GGD pleit voor vroeg ingrijpen om zware criminaliteit kinderen te voorkomen

Foto kinderkapstok | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Er moet op de basisschool al worden ingegrepen om te voorkomen dat honderden jongeren in Amsterdam uitgroeien tot zware gewelddadige criminelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Amsterdam naar jongeren in de zogeheten Top 600, zo schrijft het Parool zaterdag.

De GGD beoordeelde de dossiers van meer dan  tweehonderd jongens uit de Top 600 van jonge Amsterdamse veelplegers. Die hadden als 13-jarige al misdrijven gepleegd en waren op hun 14e in beeld bij Jeugdzorg. Maar dat weerhield de jongens er niet van om door te gaan.

Van de jongens gebruikte 98 procent al vroeg geweld. 77 procent deed dat in groepsverband en stond te boek als 'hardekernjongere'. 99 procent heeft een slecht ontwikkeld geweten; 89 procent voelt weinig of geen empathie; 86 procent is impulsief en kan agressie niet beheersen, zo schrijft de krant. De jongens hebben gemiddeld een IQ van 80. Velen zijn zwakbegaafd.

Het Amsterdam PIT-team blijkt goede resultaten te boeken. Zo'n team (Preventief Interventie Team) is een team waarbinnen specialisten uit vele geledingen zich gedurende 2,5 jaar op de zogenaamde 'risicokinderen' op basisscholen richten.  De resultaten zijn veelbelovend. Driekwart van de 535 kinderen die het PIT begeleidt, gedraagt zich (veel) beter op school.  Ook hebben tal van gezinnen die eerst zorg meden, hebben na lang aandringen toch hulp aanvaard.

Provincie:
Tag(s):