donderdag, 23. oktober 2014 - 9:36

Goedkope kinderzitjes vaak onveilig

Goedkope kinderzitjes vaak onveilig
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Goedkope kinderzitjes zijn vaak onveilig. Dat blijkt uit de tweede kinderzitjestest van ANWB in 2014. De goedkope kinderzitjes worden in Europa vaak onder verschillende merknamen aangeboden via internet of in bulkpartijen via de detailhandel.

Van de elf onderzochte kinderzitjes scoorde meer dan de helft een onvoldoende. Vier zitjes scoorden een voldoende en één kinderzitje, de Nania BeOne SP Luxe, scoorde goed.

Enkele van de onderzochte kinderzitjes kunnen ook in Nederland te koop zijn. Door het gebruik van verschillende merknamen is het voor de consument niet te achterhalen of een kinderzitje wel of niet veilig is. Terwijl vijf van de geteste zitjes wel onvoldoende scoorden op het onderdeel veiligheid. Twee zitjes faalden zelfs op het onderdeel ‘frontale botsing’.

De ANWB adviseert daarom alleen te kiezen voor een merk en type dat veilig uit de ANWB kinderzitjestest komt. Daarnaast adviseert de bond om het zitje samen met uw kind te gaan passen in de winkel. Een overzicht van alle geteste kinderzitjes sinds 2011 is te vinden op anwb.nl.

De ANWB doet elk jaar, in samenwerking met haar Europese zusterclubs en consumentenorganisaties, onderzoek naar de kwaliteit van kinderzitjes.  

Categorie:
Provincie:
Tag(s):