donderdag, 3. juli 2014 - 20:55 Update: 03-07-2014 21:30

Google NL kreeg al 4200 verwijderverzoeken binnen

ouderen computer google
Foto: Archief EHF

Een woordvoerder van Google Nederland heeft de NOS laten weten dat er tot nu toe 4209 keer een verzoek bij hen is binnengekomen om resultaten uit de zoekmachine te verwijderen.

Daarnaast werd bekendgemaakt dat Google Nederland op verzoek van iemand een NOS-artikel over Europa uit de zoekmachine heeft gehaald. Dit meldt de NOS donderdag.

Zoekresultaten verwijderen

Sinds een maand kunnen mensen bij Google aangeven dat ze zoekresultaten over zichzelf verwijderd willen zien, bijvoorbeeld omdat die resultaten onjuist of irrelevant zijn. Die mogelijkheid is ontstaan door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat oordeelde dat mensen een fundamenteel recht hebben om vergeten te worden.

Elk verwijderverzoek apart bekijken

Maar het is niet zo dat elk bericht zomaar wordt verwijderd. Google bekijkt ieder verwijderverzoek apart en pas bij een gegronde reden wordt een link naar een bepaalde site verwijderd. Vervolgens krijgt de webmaster van de betreffende site een bericht van Google dat zijn site of delen daarvan niet meer vindbaar zijn in Google.

Britse journalisten

Woensdag reageerden Britse journalisten woedend op het verwijderen van artikelen. Een economieredacteur van de BBC liet weten dat een kritisch artikel uit 2007 over Stan O'Neal, de voormalig voorzitter van Merrill Lynch, niet langer vindbaar is in Europese versies van Google Search. En de krant The Guardian schrijft dat drie artikelen over de controversiële oud-scheidsrechter Dougie McDonald niet langer in Google staan, zo schrijft de NOS. Je zou ervan uit kunnen gaan dat O'Neal en McDonald achter de verwijderingen zitten, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Ook iemand die in een voetnoot van een artikel wordt genoemd, kan een verzoek tot verwijdering indienen. Voor de Britse journalisten is het duidelijk. Zij vinden dat de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in het geding  zijn nu mensen artikelen kunnen laten verwijderen als de inhoud hen niet bevalt.

Categorie:
Tag(s):