dinsdag, 25. maart 2014 - 18:40 Update: 03-07-2014 0:39

Gouden platen FRS onder de hamer

Foto van platina plaat Beatles | Catawiki
Foto: Catawiki
Capelle a/d IJssel

Komende donderdag wordt opnieuw een deel van het gouden platen archief van de grootste platenzaak van Nederland, de Free Record Shop, geveild.

Dit meldt www.catawiki.nl, waar de veiling plaatsvindt, dinsdag.

Onder de hamer komen 200 gouden platen van internationaal bekende artiesten als The Beatles, Pink Floyd, Queen, ABBA, The Doors, David Bowie, Elvis, The Rolling Stones en Michael Jackson. Ook Nederlandse artiesten als André Hazes, Jan Smit, 2 Unlimited, René Froger en Marco Borsato zijn ruimschoots vertegenwoordigd in de veiling. Het is de tweede keer dat de Free Record Shop een deel van zijn gouden platen van de hand doet. Eerder dit jaar werden bij Catawiki al 75 gouden platen van de Free Record shop geveild. Deze veiling bracht toen ruim 40.000 euro op.

Grote platenmaatschappijen
Volgens veilingmeester Raymond Kok van Catawiki is het een bijzondere veiling. ''Naast de gouden platen van de Free Record Shop worden er in de veiling ook veel gouden platen aangeboden die door bekende platenmaatschappijen als EMI, CBS, Warner en Polygram rechtstreeks aan de artiesten zijn overhandigd. Sommige items zijn door de artiesten persoonlijk gesigneerd. Vooral de diversiteit aan artiesten zorgt voor een enorme belangstelling. Fans uit de hele wereld tonen interesse''.

Museale stukken
''Naast dat de gouden platen prachtig zijn vormgegeven, hebben sommige gouden platen ook een cultuurhistorische waarde. Zo kan er bijvoorbeeld worden meegeboden op de gouden plaat die Joop Doderer in 1968 kreeg uitgereikt voor de verkoop 100.000 exemplaren van 'Swiebertje'. Deze gouden plaat hoort eigenlijk in een museum thuis'', aldus veilingmeester Kok.

Originele Edison
Een uniek object in de veiling is een 'Edison Award', de Nederlandse versie van de Amerikaanse Grammy Award. Deze Edison werd in 1980 door presentator Willem Duys uitgereikt aan de Franse zanger Charles Aznavour als winnaar in de categorie 'Vocaal Internationaal'. De Edison heeft jaren op het hoofdkantoor van EMI gestaan.

Er kan nog tot en met donderdagavond worden meegeboden op de gouden platen veiling.