maandag, 2. juni 2014 - 16:59 Update: 03-07-2014 0:35

Goudvissen in blender TV-commercial leidt tot klacht

Foto van goudvis | freeimages
Foto: freeimages
Den Haag

Dierenrechtenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND – heeft maandag een klacht ingediend bij Media Markt en reclamebureau JWT vanwege het dierenleed in haar nieuwste televisiereclame met betrekking tot het WK.

Blender met goudvissen
Voor deze reclame zijn een paar goudvissen in een blender gestopt: een apparaat om voedsel te vermalen. Zulke ‘grappen’ zijn in strijd met de goede zeden. EDEV zal een klacht indien bij de Reclame Code Commissie.

“De goudvissen die in de commercial voor de gelegenheid in een blender gedaan zijn, dienen geen enkel doel. Dit soort beelden zullen bij sommige mensen zelfs suggereren dat een blender een grappig onderkomen voor goudvissen is,” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV.

“Goudvissen zijn, zoals elk ander levend wezen, erg gevoelige dieren en raken snel gestrest in een ronde en kleine omgeving. Met het evengoed walgelijke 'kunstwerk' van Marco Evaristti uit 2000 nog in gedachte, waarbij bezoekers uitgedaagd werden blenders met daarin goudvissen aan te zetten, wordt deze tv-commercial nog gruwelijker. Welke zieke idioot verzint zoiets!?”, aldus Deckers.

Dieren worden vaak ingehuurd bij louche verhuurbedrijven en voor films of reclames misbruikt. Enkele jaren geleden heeft Ikea nog goudvissen in een vaas gehad in een advertentie, ook daar heeft EDEV tegen geageerd waarop Ikea ons berichtte dat nadien niet meer te zullen doen.

EDEV ziet graag een verklaring van Media Markt en reclamebureau JWT Amsterdam tegemoet waarin zij aangeven in het vervolg geen dieren meer in reclames te zullen gebruiken.

Provincie: