donderdag, 20. november 2014 - 15:57

Green Deals voor een schonere zee en strand

Green Deals voor een schonere zee en strand
Foto: fbf
Den Haag

Er moet minder zwerfafval in de Noordzee belanden. Het Rijk, de visserij- en de strandsector gaan zich samen op een creatieve en innovatieve manier inspannen om de ‘plastic soep’ aan te pakken. Vandaag ondertekenden de betrokken partijen twee Green Deals, waarin zij zich verbinden aan concrete plannen. Zo leveren vissersschepen opgevist en huishoudelijk afval gescheiden in en organiseert de strandsector opruimacties.

Minister Schultz van Haegen is blij met de samenwerking: 'Ik ben trots te zien dat vele partijen in Nederland hun verantwoordelijkheid nemen en actief bijdragen aan het verminderen van zwerfafval op zee. Met de ondertekening van deze Green Deals hebben we iets moois bereikt: zowel vanaf het land als vanaf de zee maken verschillende partijen zich sterk om de hoeveelheid zwerfafval terug te brengen.'


Green Deal Visserij voor een Schone Zee

De visserij verbindt zich met de ondertekening van de Green Deal Visserij voor een Schone Zee aan de aanpak van afval binnen de sector. Hieronder valt niet alleen afval uit de bedrijfsvoering en vistuig, maar ook huishoudelijk en opgevist afval. 

 

Green Deal Schone Stranden

De Green Deal Schone Stranden werd ondertekend door 33 partijen. Naast 19 kustgemeneenten zetten verschillende bedrijven, vrijwilligers en belangen- en maatschappelijke organisaties hun handtekening. Samen gaan zij de strijd aan met zwerfafval op de Nederlandse stranden. Het streven is dat strandbezoekers in 2020 aanzienlijk minder afval - variërend van lege patatbakjes (monoverpakkingen) tot sigarettenpeuken – achterlaten. 
 
Provincie:
Tag(s):