maandag, 29. september 2014 - 10:19 Update: 29-09-2014 11:08

'Groep verbergt kinderen voor jeugdzorg vanwege negatieve ervaringen'

Groep verbergt kinderen voor jeugdzorg vanwege negatieve ervaringen
Foto: Archief EHF

Leden van een actiegroep proberen kinderen uit handen van jeugdzorg te houden door ze te laten onderduiken op geheime adressen.

Meestal zijn dat adressen in Nederland, maar indien noodzakelijk kan dat ook in het buitenland. De kinderen verblijven maar kort op een onderduikadres uit angst voor ontdekking. Dit schrijft de Stentor maandag. De krant is de groep op het spoor gekomen tijdens een onderzoek naar de verdwijning van de 10-jarige Sylvano uit Sneek.

'Beter dan jeugdzorg'
De krant schrijft dat de groep uit ongeveer 20 mensen bestaat, die de kinderen een onderduikadres geven, vanwege eigen slechte ervaringen met jeugdzorg. De groep heeft in de afgelopen tijd zes kinderen opgevangen. De Stentor sprak met meerdere leden van de groep. Een van de leden geeft aan waarom ze deze actiegroep zijn begonnen: 'We zien het als een laatste redmiddel. Kinderen verdwijnen onterecht in instellingen. We moeten iets doen. Onze methode is altijd nog beter dan jeugdzorg.'

Het netwerk is volgens de deelnemers nu ruim een jaar actief. De groep zorgt ervoor om buiten beeld te blijven door bijvoorbeeld onderling prepaid telefoons te gebruiken met steeds andere nummers en wisselt met codetaal via internet informatie uit.

Jeugdzorg Nederland was op de hoogte van het feit dat kinderen verborgen worden gehouden, maar wist niet dat dit ook georganiseerd gebeurde. Bij het verbergen van kinderen riskeren betrokkenen volgens de politie celstraffen tot negen jaar.

Provincie: