woensdag, 15. januari 2014 - 12:47 Update: 03-07-2014 0:44

Groepsleider evangelisch opvanghuis misbruikte jonge vrouwen

Foto van wetboek van strafrecht | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Een groepsleider van het Evangelisch Begeleidingscentrum (EBC) Zorg in 't Harde wordt verdacht van het jarenlang misbruiken van twee jonge vrouwen.

De 48-jarige man moet eind januari terechtstaan voor de rechter in Arnhem. Dit meldt Omroep Gelderland woensdag. Het misbruik zou in 2009 zijn begonnen en de vrouwen hebben eind 2012 aangifte gedaan. De man is vorig jaar februari aangehouden, maar tot dusver is aan de zedenzaak geen ruchtbaarheid gegeven.

Het Evangelisch Begeleidingscentrum (EBC) is een christelijke hulpverleningsinstelling in de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang op de Noord-Veluwe. EBC behandelt onder andere jong volwassenen met psychosociale problemen, zo schrijft de Stentor. De krant sprak onder andere met sectormanager Aart van Kruistum van het EBC,  die het misbruik 'een dramatische zaak' noemt. Tegen de Stentor zegt hij:'We zijn een gedegen hulpverleningsorganisatie die al 40 jaar een gewaardeerde plaats inneemt in de zorg voor kwetsbare mensen en dan gebeurt dit toch. We betreuren dat ten zeerste en bieden iedereen verontschuldigingen aan die op enigerlei wijze geconfronteerd is met het grensoverschrijdende gedrag van deze medewerker'.

Tot ergenis van enkele oud-bewoners is de misbruikzaak niet naar buiten gebracht door EBC en ook niet door de politie. Zij vinden dat de samenleving gewaarschuwd had moeten worden, zo laten ze aan De Stentor weten. Zo wijst iemand er op dat de verdachte nog steeds actief is binnen een kerkelijke gemeenschap op de Veluwe waarbij hij ook met jonge vrouwen te maken heeft. Manager Aart van Kruistum van EBC Zorg verklaart tegenover de krant: 'Dat was niet helemaal aan ons. De zedenpolitie heeft daar de regie in gehad. Die zag geen aanleiding om in de openbaarheid te treden. Dat was niet in het belang van het onderzoek en ook niet nodig voor het onderzoek. In de netwerken waarin we verkeren, hebben we het wel gelijk gedeeld. Daar is het al een hele periode bekend.'

Provincie:
Tag(s):