donderdag, 9. oktober 2014 - 23:15 Update: 09-10-2014 23:53

Groot-Brittannië verscherpt de controle op reizigers uit 'ebola-landen'

Groot-Brittannië verscherpt de controle op reizigers uit 'ebola-landen'
Foto: RIVM

Steeds meer landen nemen op luchthavens maatregelen om te voorkomen dat mensen die mogelijk besmet zijn met ebola het land binnenkomen.

Zo gaan de Britse luchthavens reizigers die uit Sierra Leone, Liberia en Guinee komen controleren op ebola. De verscherpte controle vindt niet alleen plaats op Londen Gatwick en Londen Heathrow, maar ook bij de Eurostar, de trein die vanuit Parijs en Brussel door de Kanaaltunnel naar Londen rijdt. Dit melden verschillende media donderdagavond.

Medische controle
Medisch personeel zal bij de reizigers uit West-Afrika een medische controle uitvoeren en ze informeren over de symptomen van de dodelijke ziekte. Ook moeten de passagiers een vragenlijst invullen.

Gisteren lieten de Verenigde Staten weten dat er vanaf komend weekend extra controles komen op vijf internationale vliegvelden. En het AD meldt dat de grootste luchthaven van Rome, het vliegveld Leonardo da Vinci, een bunker gaat bouwen voor vliegtuigpassagiers die er met ebolaverschijnselen arriveren.

Op Schiphol zijn er vooralsnog geen ebolacontroles. De luchthaven volgt daarin adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Macedonië en Spanje
In Macedonië is mogelijk een Brit aan ebola overleden, zo hebben Macedonische media bekendgemaakt. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat nu onderzoeken of dit bericht juist is. En vanuit Madrid, waar een 44-jarige Spaanse verpleegkundige ligt, die besmet is met ebola, komt het bericht dat haar gezondheidstoestand achteruit gaat. Zij is de eerste ebola-patiënt die de ziekte in Europa opliep.