zaterdag, 4. oktober 2014 - 9:20 Update: 04-10-2014 17:29

'Groot deel Kamer wil geen IQ-test op basisscholen'

'Groot deel Kamer verzet zich tegen IQ-test op basisscholen'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Sander Dekker ingrijpt in regio Waterland, onder andere in Purmerend en Volendam, waar basisschoolleerlingen als eindtoets een IQ-test krijgen.

Deze toets wordt mede gefinancierd door middelbare scholen. DIt melden verschillende regionale bladen zaterdag.

PvdA-Kamerlid Loes Ypma noemt de 'Waterlandse overstap' in de kranten een verkapte toelatingstoets. De toets is sinds vorig jaar verboden. Maar volgens staatssecretaris Dekker worden de regels niet overtreden, maar daar neemt Ypma geen genoegen mee. In de media stelt zij: 'Middelbare scholen mogen kinderen niet op basis van een score, een momentopname, aannemen of weigeren, maar moeten het advies van de basisschool overnemen. Dat is gebaseerd op het oordeel van docenten die leerlingen jaren volgen.'

Ypma vindt dat Dekker te veel ruimte geeft aan een toetscultuur.  Dekker (VVD) bepaalde vorig jaar dat basisscholen vanaf 2015 verplicht een eindtoets moeten afnemen. Meestal is dat de Citotoets. PvdA, D66 en CDA waren daar niet zo enthousiast over, maar gingen uiteindelijk wel akkoord, mits het schooladvies van de basisschool en niet de eindtoets doorslaggevend zou zijn. Volgens Dekker is in Waterland het schooladvies leidend.

Provincie:
Tag(s):