dinsdag, 11. februari 2014 - 16:36 Update: 03-07-2014 0:42

Grote stakingsbijeenkomst woensdag bij FloraHolland Aalsmeer

Foto van FloraHolland Aalsmeer | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Aalsmeer

Honderden stakende werknemers van FloraHolland komen woensdagochtend om 08.00 uur bijeen bij FloraHolland in Aalsmeer. Een werknemersdelegatie overhandigt aan FloraHolland een groot hart en zowel Ellen Dekkers (voorzitter FNV Bondgenoten) als Maurice Limmen (CNV-voorzitter) betuigen hun steun aan de stakers.

Jan van Eijk, keurmeester in Aalsmeer en kaderlid FNV Bondgenoten: “Het is de strop of de galg. Of je raakt je baan kwijt òf je gaat werken voor een bijstandssalaris. Want interne herplaatsing betekent een contract van 25 in plaats van 38 uur en extra reiskosten en -tijd. Er zijn collega’s die straks voor een werkdag van 5 uur minstens 3 uur onderweg zijn omdat ze opeens in de spits moeten rijden vanwege de verschoven werktijden. Of die een auto moeten aanschaffen. Waarvan dan? Dat kan toch niet met een salaris van 1.500 euro per maand waar ook nog eens de vaste lasten van moeten worden betaald? Daarom staken we, wij strijden voor een sociaal plan met goede financiële regelingen.”

De door de vakbonden georganiseerde acties, met als inzet een beter sociaal plan, begonnen donderdagavond met een 24-uursstaking en kregen zondagmiddag een vervolg. Gisteren werd besloten tot het verlengen van de staking. De bonden eisen onder meer een hogere ontslagvergoeding en een fatsoenlijke regeling met betrekking tot reistijd en reiskosten. FloraHolland gaat 200 voltijdbanen schrappen omdat er minder werk is en de onderhandelingen over een sociaal plan liepen eerder spaak.

Bij de veiling werken in totaal 4.000 werknemers.