maandag, 17. november 2014 - 9:39 Update: 17-11-2014 21:38

H-team gaat hiv-epidemie te lijf

foto van stop aids now | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Amsterdam is de eerste Europese stad die start met een project om de verspreiding van hiv op stadsniveau te elimineren. Het project, genaamd H-team (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam), is een samenwerkingsverband van alle partijen die betrokken zijn bij de lokale hiv-bestrijding.

Het H-team combineert de nieuwste medische inzichten met psychosociaal onderzoek en campagnes gericht op risicogroepen, huisartsen en andere zorgprofessionals. Als het project succesvol is, wordt het mogelijk uitgebreid op nationaal niveau. Het H-team werd tot zijn overlijden bij de MH17 vliegtuigramp geleid door initiatiefnemer prof. dr. Joep Lange. De betrokken partijen zetten het werk van Lange met grote toewijding en onverminderde motivatie voort.

Prof. dr. Peter Reiss, directeur van Stichting HIV Monitoring en net als Lange verbonden aan het AMC en het Amsterdam Institute for Global Health and Development, werd gevraagd om de rol van Lange over te nemen. Reiss: “De hiv-epidemie wordt in belangrijke mate in stand gehouden door mensen die zich niet bewust zijn van hun eigen hiv-status. Dit, terwijl succesvolle behandeling de individuele gezondheid bevordert en er bovendien voor zorgt dat de kans dat iemand hiv overdraagt zeer klein is. Het H-team gelooft dat de epidemie in Amsterdam met de juiste interventies sterk kan worden teruggedrongen.”

Hiv in Nederland

Volgens de laatste gegevens wordt ieder jaar bij ruim 1000 mensen in Nederland hiv vastgesteld. Van de nieuwe diagnoses vinden er ongeveer 350 plaats in Amsterdam. Nieuwe infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de georganiseerde zorg voor risicogroepen zoals het gratis testen op soa’s en hiv bij  soa-poliklinieken. De meeste hiv-diagnoses worden gezien bij homomannen en migranten afkomstig uit gebieden waar hiv relatief veel voorkomt. Het H-team richt zich dan ook vooral op deze groepen.

De samenwerking van prominente partijen uit het werkveld is uniek: in het H-team werken het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD), Stichting HIV Monitoring (SHM), Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereniging Nederland, en Amsterdamse huisartsen en ziekenhuizen nauw met elkaar samen. Dit gebeurt met steun van het Aids Fonds. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):