woensdag, 22. oktober 2014 - 10:40 Update: 24-10-2014 17:19

Hagenees wordt steeds dikker en eenzamer

Randstedelingen vaker last van overgewicht en eenzaamheid
Foto: Archief EHF

Het aantal Hagenaars dat in de komende jaren te maken gaat krijgen met overgewicht, eenzaamheid en met een verhoogd risico op angst, depressie, diabetes en hartinfarct zal flink stijgen.

Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van een studie van GGD Haaglanden. Uit die studie komt naar voren dat over zes jaar de helft van de volwassen Haagse bevolking eenzaam en te zwaar zal zijn. Maar volgens epidemiologen geldt dit ook voor steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Volgens het onderzoek komt die groei door de vergrijzing en door de verwachte toename van het aantal inwoners van niet-westerse afkomst.

In absolute aantallen neemt eenzaamheid volgens de onderzoekers het meest toe. In 2020 zijn er ruim 15.000 meer eenzame inwoners dan in 2012. In procenten nemen diabetes en hartinfarcten het meest toe. De toename van diabetes komt vooral doordat er meer mensen van buitenlandse afkomst in Den Haag gaan wonen. Diabetes komt vaker voor bij Hindoestanen, Turken en Marokkanen. Net als diabetes komt ook eenzaamheid onder deze groepen vaker voor, evenals onder 65-plussers.

De krant schrijft dat de GGD Den Haag het advies heeft gegeven om 'samen met de partners in de stad een stevige preventiestructuur' op te zetten. 'Door de stijging van het aantal mensen met eenzaamheid, overgewicht, angst en depressie zullen de ziektenlast en zorgkosten in 2020 flink zijn toegenomen.'

Categorie: