woensdag, 16. april 2014 - 15:09 Update: 03-07-2014 0:38

Van Hanegem vreest voor WK: Van Gaal is nog steeds zoekende

Foto van Willem van Hanegem | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

(Elfvoetbal) Het WK in Brazilië start op 12 juni. Oranje komt een dag later voor het eerst in actie. Willem van Hanegem is niet vol vertrouwen. "Je hoopt dat er dingen ontstaan, maar ik zie niet de goede spelers."

"Nu is er elke dag al een discussie rond de doelman. Elke dag gaat het erover wie er linksback moet staan? Wie centraal achterin? Wie op het middenveld? Je kunt helaas niet met twee of drie spelers spelen. Zolang zulke discussies iedereen elke dag bezig houdt, is dat nooit een goede zaak."

Dat vertelt de voormalig international en oud-trainer van Feyenoord, AZ en FC Utrecht tegenover ELF Voetbal. "Louis van Gaal is een uitstekende coach, maar hij heeft het elftal ook nog niet in zijn hoofd. Anders had hij dat team wel een paar keer laten samenspelen. Hij is zoekende."

Van Hanegem denkt niet dat Oranje door de rommelige voorbereiding juist gaat verrassen in Brazilië. Zoals dat wel gebeurde in 1974 bijvoorbeeld. "Nee, die situaties zijn nauwelijks te vergelijken. Wij hadden veel meer kwaliteit."

Vier jaar geleden bereikte het Nederlands elftal als grote outsider echter de finale in Zuid-Afrika. "Normaal gesproken hadden we er allang uit moeten liggen. Brazilië had in de rust al met 3-0 voor moeten staan. Tegen Slowakije hadden er zomaar uitgekegeld kunnen worden."

"In 1974 is er nooit sprake van geweest dat er bijna uit lagen", vervolgt Van Hanegem tegenover ELF Voetbal. "Toen ging het alleen in de finale mis. Toen hinkte het team op twee gedachten. Zoals je zag hoe zo'n Bernd Holzenbein vijftig meter kon lopen, voordat hij werd neergelegd bij die penalty... Geen enkele speler van ons kon toen tien tot vijftien meter lopen. Die Duiters zaten er meteen op."

Komende week verschijnt het volledige interview met Van Hanegem op ELF Voetbal TV. Daarin spreekt hij ook over Brazilië op het WK van 1970, waarom de rode kaart van Pereira op het WK van 1974 tegen Oranje onterecht was en waarom het een schande was dat Oranje in 1970 het WK miste. En verklapt hij waarom Argentinië Wereldkampioen wordt.

Categorie: