donderdag, 31. juli 2014 - 12:32 Update: 31-07-2014 14:14

Harde maatregelen nodig tegen toegenomen stress-verzuim

Foto van sombere vrouw | Sxc
Foto: SXC
Amsterdam

De FNV wil dat er meer dwingende maatregelen worden genomen om stress te voorkomen. Het stessgerelateerd verzuim lag in het eerste halfjaar van 2014 acht keer hoger dan in 2009.

Dat blijkt uit een analyse van arbodienst ArboNed op de gegevens van 1,1 miljoen werknemers. ‘De Arbeidsinspectie moet vaker en strenger controleren of bedrijven hun arbobeleid wel op orde hebben. Verreweg de meeste bedrijven doen niks aan de problematiek en dus blijft het probleem maar groeien, ondanks een scala aan nuttige hulpmiddelen en instrumenten. Daarnaast zijn er gewoonweg te weinig werknemers voor teveel werk. Deze signalen krijgen wij steeds vaker van onze leden. Genoeg reden voor ons om daarmee aan de slag te gaan’, aldus Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV. 

 Het stressgerelateerd verzuim kost de klanten van ArboNed 800 miljoen euro per jaar. Over de totale beroepsbevolking gaan de kosten in de richting van 4 miljard per jaar. Kosten die via de ziektekostenverzekering grotendeels afgewenteld worden op de samenleving, terwijl werkgevers de eerst verantwoordelijke zijn om werknemers een gezonde werkplek aan te bieden.In Nederland is ieder bedrijf verplicht om een beleid voor veilig en gezond werk te voeren. Meer dan de helft van de bedrijven heeft geen beleid op het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden. Ook heeft de helft van de bedrijven geen OR ingesteld en ontbreekt een preventiemedewerker. 

De FNV wil dat bedrijven hun beleidsaanpak digitaal gaan aanleveren bij de Arbeidsinspectie, gelijk aan de werkwijze van de belastingdienst. Ruud Kuin: “Het is onacceptabel dat zoveel bedrijven, ondanks de wettelijke verplichting, geen beleid hebben op het terugdringen van ongezonde arbeidsomstandigheden.  Door het aanleveren van beleid verplicht te stellen kan de Arbeidsinspectie in een mum van tijd zien welke bedrijven het voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden aan hun laars lappen. Door meer sturend op te treden, zullen werkgevers allerlei nuttige hulpmiddelen zoals het door TNO ontwikkelde ‘werkdrukkompas’ gaan gebruiken en krijgen we de zaak in beweging. Dan zal ook in de bedrijven zelf zichtbaar worden dat meer collega's hard nodig zijn.”Bijna een op de drie werknemers noemt werkdruk of werkstress als belangrijkste reden voor verzuim.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):