donderdag, 1. mei 2014 - 21:18 Update: 03-07-2014 0:37

Hardere aanpak identiteitsfraude

Foto van vingerafdruk paspoort | Archief FBF
Foto: Archief FBF
Den Haag

De wet van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) die het mogelijk maakt alle vormen van identiteitsfraude aan te pakken, treedt vandaag in werking. Dit betreft fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten of identiteitsbewijzen die toegang geven tot organisaties of diensten die van vitaal of nationaal belang zijn, zoals de nationale politie of de Tweede Kamer.

Ook kan worden opgetreden tegen fraude met iemands identificerende persoonsgegevens. Bij deze persoonsgegevens gaat het om alle gegevens waarmee een persoon zich kan identificeren, zoals (combinaties van) naam, adres, telefoonnummer, accounts en nicknames.

Verder pakt Opstelten personen aan die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen met het doel daarvan bijvoorbeeld gebruik te maken om de identiteit van een ander te misbruiken. Het gaat dan om mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel. Of die zich laten opereren aan vingertoppen of gezicht om een nieuwe identiteit te verkrijgen met als doel daar misbruik van te maken. Deze biometrische identiteitsbewijzen worden steeds vaker gebruikt voor het vaststellen van iemands identiteit, een nieuwe ontwikkeling waar de nieuwe wet bij aansluit.

De wet is een antwoord op pogingen van fraudeurs die nieuwe wegen zoeken om een identiteit voor te wenden. Bijvoorbeeld om een uitkering of bankrekening aan te vragen of voor zorg in een ziekenhuis.

Provincie: