zaterdag, 11. oktober 2014 - 17:30 Update: 11-10-2014 20:33

Hardlopers in Utrecht 'gaan er blind voor'

Utrecht

Bijna 200 hardlopers liepen vandaag, zaterdag 11 oktober 2014, in Utrecht de allereerste Blind Run: aan de hand van een loopmaatje renden blinde én – geblinddoekte – ziende deelnemers rondjes over een parcours van 1 kilometer voor het goede doel: Vereniging Bartiméus Sonneheerdt.

Onder de deelnemers waren diverse prominenten, van EO-programmamaker Bert van Leeuwen tot schrijfster Annemieke van Munster. Ook blinde topsporters als Leander Sachs en triatleet Joleen Hakker liepen mee. Voor Naïsa, die met loopmaatje Bert van Leeuwen geblinddoekt het parcours liep, had de dag een speciale betekenis: haar 8-jarige zusje Amra is blind.

Naïsa: “Bartimeus helpt blinde en slechtziende kinderen op school en daarbuiten. Voor mijn zusje is die hulp erg fijn en belangrijk.” De moeder van de meisjes had gereageerd op de oproep ‘Bert zoekt loopmaatje’ en de organisatie vond haar reactie het meest sympathiek. Amra was zelf ook aanwezig en mocht tot haar plezier het startschot voor deze allereerste Blind Run geven. Naïsa vond het ‘best wel eng’ om geblinddoekt de ronde te lopen, maar had veel aan de tips van haar blinde zusje gehad: “Goed rechtop blijven lopen en vertrouwen op je loopmaatje.”

Van Leeuwen, ambassadeur van Bartiméus Sonneheerdt, had bewondering voor de ronde van Naïsa: “Ik heb een rondje gelopen met de blinddoek om en geloof me: dat is een stuk lastiger dan je denkt, je moet het echt durven!”

Geld naar speciale projecten

Per gelopen ronde werd via sponsors geld verdiend voor het goede doel. Hoewel de loop zelf geen winnaars had, werd wel een team extra in het zonnetje gezet. Sjors van de Wiel en Saskia Cadarius van Veer haalden met hun rondes het meeste geld op voor het goede doel: maar liefst een bedrag van € 3.300,-. Al het ingezamelde geld wordt besteed aan een aantal specifieke projecten waaronder een digitaal en interactief lespakket voor blinde en slechtziende kinderen in groep 3 en 4; onderzoek naar beter leren lezen voor slechtziende kinderen; verbetering van de oogzorg voor kinderen met albinisme.

Voor herhaling vatbaar

Na afloop van The Blind Run kon de organisatie bekend maken dat er met deze eerste editie gezamenlijk maar liefst € 27.458,45 is opgehaald. Hilde van der Vegt, Hoofd Fondsenwerving: “Geweldig dat deze eerste Blind Run zo’n succes is geworden en zoveel geld is ingezameld. Geld dat we volledig gaan besteden aan onze projecten. Ik hoop dat de Blind Run een jaarlijks terugkerend evenement kan worden!”

Provincie:
Tag(s):