maandag, 3. februari 2014 - 9:13 Update: 03-07-2014 0:43

Hartritmestoornissen door maagzuurremmers

foto van medicijn | fbf
Foto: fbf
foto van medicijn | fbf
Foto: fbf
Nijmegen

Twee miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Bij een deel van de gebruikers treedt een ernstig magnesiumtekort op dat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken.

Anke Lameris onderzocht het moleculaire mechanisme dat ten grondslag ligt aan dit tekort en kwam met een mogelijke oplossing voor het probleem. 4 februari promoveert ze aan het Radboudumc met dit onderzoek.

Magnesium is essentieel voor ons lichaam. Het speelt een rol bij het samentrekken van spieren, bij de werking van zenuwen en zorgt voor botstevigheid. De darmen, nieren en botten regelen de concentratie van magnesium in het bloed. Aangezien voedsel de enige bron van mineralen voor ons lichaam is, is opname via de darmen essentieel voor de magnesiumhuishouding. Het ionkanaal TRPM6 speelt hierbij een belangrijke rol. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen en wordt het naar het bloed getransporteerd.

Oorzaak gevonden
De maagzuurremmer omeprazol is sinds een aantal jaar zonder recept verkrijgbaar. In de VS staat het in de top tien van meest gebruikte medicijnen. Maar jaarlijks belanden enkele veelgebruikers in het ziekenhuis met spierkrampen en hartritmestoornissen, veroorzaakt door een magnesiumtekort. Lameris onderzocht waardoor dit komt en concludeert dat omeprazol het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt. Bij muizen zag ze dat als reactie hierop het aantal kanalen toenam , waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk bleef. Vermoedelijk gebeurt dit bij mensen meestal ook. Soms blijft die reactie uit en dan gaat het mis. Lameris vermoedt dat een genetische component een rol speelt.

Ernstig tekort
“Er zijn nu wereldwijd zo’n honderd patiënten bekend bij wie een ernstig magnesiumtekort optrad. Maar gezien het aantal gebruikers vermoed ik dat veel meer mensen hier last van hebben. Het probleem bij een magnesiumtekort is dat je lang geen symptomen hebt. Daarnaast wordt het niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek”, aldus Lameris. Toch is het belangrijk om vroegtijdig te detecteren want een magnesiumtekort speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes.

Behandeling

De onderzoeksresultaten van Lameris kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding, door omeprazolgebruik. Momenteel testen onderzoekers van het Radboudumc bij een kleine patiëntengroep een voedingssupplement dat de zuurgraad in de darm verlaagt waardoor het kanaal zijn werk weer kan doen. Lameris: “De eerste resultaten zien er heel goed uit.”