donderdag, 11. december 2014 - 19:38 Update: 11-12-2014 20:50

Heeft minister Hennis informatie achtergehouden over de JSF?

Minister Hennis onder vuur door mogelijke prijsgarantie JSF
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Minister Hennis van Defensie is in de problemen gekomen. Ze zou informatie over de JSF achtergehouden hebben voor de Tweede Kamer. Dit hebben bronnen aan de NOS gemeld.

Politiek verslaggever van de NOS, Ron Fresen, zegt hierover ´Minister Hennis had informatie over de JSF waarmee ze de Kamer gerust had kunnen stellen, maar ze heeft het niet gedaan. Terwijl de JSF-discussie toch al heel lang over de kosten gaat. In die zin heeft ze de Kamer dus wel wat uit te leggen.´

Hennis zou prijsafspraken over het toestel hebben gemaakt met haar Amerikaanse collega Chuck Nagel. Nagel zou haar hebben toegezegd dat de kosten van het JSF-project niet uit de hand zouden gaan lopen. Maar hier heeft minister Hennis de Kamer nooit over geïnformeerd. Fresen: 'Waarom ze dit niet aan de Tweede Kamer heeft verteld, weten we niet. Het was alleen maar in haar voordeel geweest als ze het wel had verteld.'

Hennis heeft geen onwaarheden gesproken. Op papier heeft ze geen garanties van de Amerikanen ontvangen. Maar de Kamer zegt dat Hennis iets wist wat de Kamer graag had willen weten, aldus Fresen. Op 13 november had D66-Kamerlid Hachchi nog aan Hennis gevraagd of zij een garantieafspraak had. Dat ontkende zij.

Donderdagavond is er vanaf 19.00 uur een debat van drie uur met de minister. Dan heeft ze alle tijd om tekst en uitleg te geven. 

Provincie: