zaterdag, 22. november 2014 - 9:32 Update: 22-11-2014 21:00

Heerts: 'We moeten een samenleving van werkende armen voorkomen.'

Werkgevers drukken miljarden achterover met schijnconstructies
Foto: archief
Amsterdam

Werkgevers drukken miljarden achterover door werknemers in allerlei schijnconstructies te laten werken. 'Het gaat het om schimmige uitzendconstructies, werken zonder loon, maar ook wordt zoals in de steigerbouw de cao domweg niet nageleefd.'

Het wordt tijd dat werkgevers niet langer de kop in het zand steken maar hun verantwoordelijkheid weer nemen. Want door deze nadruk op alleen maar geld, geld, geld, gaan de arbeidsmarkt en onze verzorgingsstaat kapot", aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

De afgelopen maanden heeft Team Handhaving en Naleving aangetoond dat alleen al in de steigerbouw en het pluimvee werkgevers met cao-ontduik-trucs ruim 50 miljoen euro niet uitbetalen aan werknemers. Heerts: ,,En dit gaat nog maar om werkgevers in twee relatief kleine sectoren. Kan je nagaan wat dit voor de tientallen sectoren in heel Nederland betekent. Als er niets verandert de komende jaren gaat dat in de miljarden lopen."

De FNV heeft blootgelegd dat grote werkgevers als Shell, Albert Heijn en Akzo Nobel op grote schaal werknemers uitbuiten door hen in schijnconstructies te laten werken. ,,Dat zijn de 'criminelen' van de toekomstige arbeidsmarkt. Hier ligt een taak voor de voorzitter van VNO-NCW. We hebben in Nederland werkgevers nodig die hun verantwoordelijkheid nemen. De Boer moet aan de bak om deze bedrijven tot de orde te roepen. Het kan zo niet langer’’, aldus Heerts.

Schijnconstructie
Schijnconstructies maken de arbeidsmarkt kapot. Schijnconstructies hebben grote gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van mensen én voor de kwaliteit van het werk. Heerts: "Het dieptepunt was eerder deze maand de verloting van werknemers uit Slowakije door uitzendbureau Lugera. De banden tussen de werkgever en werknemer worden steeds meer doorgeknipt. We moeten een samenleving van werkende armen voorkomen.'