vrijdag, 9. mei 2014 - 10:58 Update: 03-07-2014 0:36

Helft consumenten vindt vrijdagavond beste als koopavond

foto van koopavond | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

De helft van de consumenten vindt vrijdagavond de meest geschikte koopavond. De donderdag is met 22% duidelijk minder populair, zo blijkt uit het de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 68.700 respondenten per dag.

In veel steden valt de koopavond op dit moment echter op donderdag.

Liefst vrijdagavond als koopavond
De vrijdagavond is populair als het om shoppen gaat. Bijna 48% van de respondenten vindt die avond het meest geschikt als koopavond. Vooral in kleinere gemeenten wordt aan die behoefte voldaan en kunnen we inderdaad op vrijdagavond winkelen. In veel grote steden is het echter koopavond op donderdagavond. Van de tien grootste steden zijn er maar liefst acht, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht, waar koopavond op de donderdag valt. Slechts 22% van de consumenten vindt die avond daar het meest geschikt voor. Bij 5% gaat de voorkeur naar de zaterdagavond, een avond die nu niet in gebruik is als koopavond.

Een kwart wil meer winkels
Bijna een kwart van de respondenten (24%) vindt dat er niet genoeg winkels aanwezig in hun woonplaats aanwezig zijn. Zeven van de tien vinden dat er voldoende winkels zijn. Een beperkte groep (5%) vindt het daarentegen meer dan genoeg zo, en zou juist graag wat minder winkels zien.

Op dit moment bestaat 54% van alle winkelruimte in Nederland uit ketens en 46% uit zelfstandige winkels. Respondenten zouden dat graag anders zien. Op de vraag welk type winkel een winkelgebied aantrekkelijk maakt, kiest 60% voor de kleine winkeliers. Slechts 26% vindt dat de aanwezigheid van veel grote winkelketens een winkelgebied aantrekkelijk maakt.

Provincie:
Tag(s):