dinsdag, 4. november 2014 - 19:44 Update: 05-11-2014 9:52

Het voorbereiden van illegale wietteelt moet ook strafbaar worden

Meerderheid Senaat voor strafbaar stellen voorbereiden illegale wietteelt
Foto: Archief EHF
Den Haag

Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft dinsdag gestemd voor een wetsvoorstel dat de voorbereiding van illegale hennepteelt strafbaar stelt. Het wetsvoorstel maakt via een wijziging van de Opiumwet alle handelingen die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen strafbaar met een gevangenisstraf tot 3 jaar of een geldboete.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om growshops , transport- en distributiebedrijven, verhuurders van loodsen en schuren, elektriciens die illegale elektrische installaties aanleggen of de handel in kant-en-klaar ingerichte kasten voor de illegale hennepteelt.

Grootscheepse, zware criminaliteit

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie betoogde dat er einde moet worden gemaakt aan de industrie die is ontstaan rondom het faciliteren van illegale hennepteelt. Teelt voor eigen gebruik is volgens de minister illegaal, maar wordt onder omstandigheden gedoogd. 

Teelt is alleen legaal als er een ontheffing is vanwege medicinaal gebruik van cannabis. Growshops zijn betrokken bij het voorbereiden van illegale hennepteelt en zijn onder het wetsvoorstel derhalve mogelijk strafbaar. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, worden growshops door justitie gewezen op mogelijke strafbaarheid en zullen zij volgens de minister hopelijk eieren voor hun geld kiezen.