maandag, 28. juli 2014 - 18:54 Update: 30-07-2014 14:01

Hoeveelheid zout in voeding daalt langzaam

Hoeveelheid zout in eten in 2013 licht gedaald
Foto: Archief FBF
Den Haag

Het zoutgehalte in levensmiddelen wordt langzaam minder, maar er zijn nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA meet zoutgehaltes in diverse productcategorieën om verschillen tussen producten zichtbaar te maken. In de steekproef worden reguliere producten uit het basisassortiment van Nederlandse supermarkten gemeten. Teveel zout is slecht voor de gezondheid.

Bij brood, conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten) en kaas (Goudse 48+) is de daling zout het grootst. Het zoutgehalte in diepvriessnacks, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, soep en vleeswaren is niet significant verlaagd.

Fabrikanten zijn (nog) niet verplicht om het zoutgehalte op hun producten te vermelden. De NVWA constateert dat op ongeveer driekwart van de producten het zoutgehalte vermeld wordt. Een aandachtpunt hierbij is dat de NVWA ziet dat het etiket vaak niet aangepast wordt als het zoutgehalte in het product wordt verlaagd. Het zoutgehalte vermeld op het etiket is dan hoger dan de werkelijke hoeveelheid in het product.

Categorie: