vrijdag, 19. december 2014 - 14:36 Update: 19-12-2014 14:39

Hof straft makers flitspaalbom aanzienlijk langer

Hof straft makers flitspaalbom aanzienlijk langer
Foto: Archief EHF
Den Haag/Voorschoten

Vrijdag heeft het gerechtshof Den Haag één van de verdachten die in oktober 2011 betrokken was bij het ophangen van een vuurwerkbom aan een flitspaal te Voorschoten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Dit meldt het hof vrijdagmiddag.

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) raakten ernstig gewond door de vuurwerkbom. Het Haagse hof komt tot een aanzienlijk langere gevangenisstraf dan de rechtbank. De verdachte was al enige tijd vrij, maar moet weer terug naar de gevangenis. Het Haagse hof veroordeelde de andere verdachte vanwege zijn meer ondergeschikte rol tot een gevangenisstraf van 36 maanden. Deze verdachte heeft zijn straf al uitgezeten.

Het hof houdt beide mannen verantwoordelijk voor de gevolgen van de explosie van de bom, omdat zij hadden kunnen voorzien dat het ophangen van de bom de aandacht zou trekken van anderen en de EOD zou worden ingeschakeld. Dat er zich in de ontmantelingsprocedure onvolkomenheden hebben voorgedaan, doet volgens het hof aan die verantwoordelijkheid niet af.

Provincie:
Tag(s):