woensdag, 2. april 2014 - 23:07 Update: 03-07-2014 0:39

In hoger beroep 18 jaar cel voor huurmoord in Son

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Een 52-jarige man is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor de moord op een man in het Brabantse Son. De verdachte bracht in oktober 2002 bij visvijver Ekkersweijer een man uit Breda met drie pistoolschoten van dichtbij om het leven. Hij liep in de vroege morgen van 8 oktober 2002 naar de bestelbus waarin het slachtoffer zat en begon vrijwel meteen nadat het portier was geopend te schieten. Het slachtoffer werd onder meer door zijn hoofd geschoten.

De verdachte bracht in oktober 2002 bij visvijver Ekkersweijer een man uit Breda met drie pistoolschoten van dichtbij om het leven. Hij liep in de vroege morgen van 8 oktober 2002 naar de bestelbus waarin het slachtoffer zat en begon vrijwel meteen nadat het portier was geopend te schieten. Het slachtoffer werd onder meer door zijn hoofd geschoten.

De verdachte kwam na de moord niet meteen als mogelijke dader in beeld. Toen in 2008 zijn DNA-profiel in een databank werd opgenomen, bleek er een match  tussen zijn DNA en het DNA op een sigarettenpeuk die was gevonden op enkele tientallen meters van de bestelbus van het slachtoffer. 

Het gerechtshof heeft onder meer een verklaring van een anonieme getuige als bewijs gebruikt. Deze getuige is anoniem gebleven omdat aan de getuige de status van bedreigde getuige is toegekend. Het hof vindt de verklaring van de anonieme getuige betrouwbaar omdat die op belangrijke punten overeenkomt met de resultaten van het politieonderzoek en met wat een andere getuige heeft verklaard.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof ermee rekening gehouden dat de moordaanslag het karakter heeft van een koelbloedige liquidatie: er is sprake van een zogenaamde huurmoord. De verdachte heeft gehandeld in opdracht van een ander en tegen betaling.

 

 
Provincie: