maandag, 15. september 2014 - 14:07 Update: 15-09-2014 21:33

'Holleeder verdacht van drie liquidaties'

'Holleeder verdachte in drie moordzaken Passageproces'
Foto: fbf archief
Amsterdam

In een nieuwe onderzoek, dat door het Openbaar Ministerie (OM) is gestart, wordt de betrokkenheid van Willem Holleeder bij de liquidatie van Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl verder onderzocht.

Dit melden NOS en NRC maandag naar aanleiding van stukken die de advocaten in het Passage-proces van het OM hebben ontvangen. 

Aanleiding voor dit nieuwe onderzoek zouden recent gemaakte afspraken zijn tussen het OM en de nieuwe kroongetuige Fred R. die nieuwe verklaringen tegenover het OM heeft afgelegd. Uit deze verklaringen zou nu blijken dat Holleeder opdracht heeft gegeven voor de drie liquidaties. Met de nieuwe kroongetuige hoopt het OM niet alleen de uitvoerders van de liquidaties op te kunnen pakken maar ook de opdrachtgevers. 

Afgelopen vrijdag meldde de advocaat-generaal (AG) bij de behandeling van het liquidatieproces Passage in hoger beroep gemeld dat een overeenkomst is gesloten met een nieuwe getuige. Deze getuige, die zelf één van de verdachten in het Passageproces is, heeft verklaard over de rol van mogelijke opdrachtgevers en andere feiten en personen dan die nu in hoger beroep terecht staan.

Het is voor het eerst dat in een hoger beroepsfase zo'n overeenkomst wordt gesloten. In een eerder stadium in het Passageproces werd door het OM al een overeenkomst gesloten met een andere getuige. Het is daarmee de tweede keer dat uit dezelfde kring van verdachten een persoon verklaringen aflegt over de feiten die aan deze verdachten worden verweten.

Het OM Amsterdam heeft bij requisitoir in het Passageproces in mei 2012 reeds aangegeven dat niet alle zaken die toen zijn onderzocht, zijn meegenomen in het proces. Een aantal verdachten in dat proces wordt namelijk verdacht van betrokkenheid bij meer liquidaties dan waarvoor zij werden vervolgd. Ook heeft de officier van justitie toen gemeld dat er personen zijn, in en rond de groepering waarop het Passageonderzoek zich richtte, die nog aangepakt moeten worden.

De verklaring die de getuige heeft afgelegd, zal worden meegenomen in het onderzoek dat bij het OM in Amsterdam nog steeds loopt naar andere feiten en personen rondom het Passagedossier. Onder de paraplu van Passage vallen meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het proces is in 2009 gestart en heeft in begin 2013 geleid tot onder meer drie levenslange gevangenisstraffen. Vanaf juni 2013 dient het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

Passage
Passage is de overkoepelende naam voor onderzoeken naar een aantal liquidaties en pogingen daartoe. Het omvangrijke proces bij de rechtbank is op 9 februari 2009 gestart. Passage gaat om vijf liquidaties met 7 dodelijke slachtoffers en vijf pogingen daartoe. In totaal staan in hoger beroep elf  personen terecht

Provincie: