vrijdag, 7. november 2014 - 17:54 Update: 07-11-2014 21:49

'Horror'-tandarts mag van rechter worden uitgeleverd aan Frankrijk

Haagse 'Horror'-tandarts wordt overgeleverd aan Frankrijk
Foto: EHF
Amsterdam/Den Haag

​Een Nederlandse man die inmiddels bekend staat als 'horror'-tandarts en wordt verdacht van zware mishandeling, oplichting en fraude, mag van de rechter worden overgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam vrijdag beslist.

Het OM in Frankrijk had om de overlevering gevraagd omdat hij ervan wordt verdacht, onder het mom van medische zorg, gewelddadige handelingen zonder medisch nut te hebben verricht met ernstige medische complicaties tot gevolg. Daarnaast zou hij onnodige behandelingen in rekening hebben gebracht en documenten hebben vervalst.

De tandarts verzet zich tegen zijn overlevering. Door zijn psychische problemen (genderproblematiek en zelfmoordneigingen) heeft hij gespecialiseerde behandeling nodig die naar zijn oordeel alleen in Nederland kan worden geboden. 

De rechter volgt het advies van het NFI, dat de tandarts in Frankrijk in detentie kan blijven mits er een geschikte plek in een psychiatrische zorginstelling kan worden gewaarborgd. Naar het oordeel van de rechter heeft de officier van justitie laten zien zorgvuldig met de problemen van de verdachte om te gaan. Het OM heeft inmiddels intensief contact met de Franse autoriteiten om de overdracht conform het advies van de psychiater te laten plaats vinden. Mocht de opgeëiste persoon in Frankrijk een gevangenisstraf opgelegd krijgen dan zal hij die in Nederland mogen ondergaan.

Provincie: