maandag, 10. november 2014 - 11:54 Update: 10-11-2014 16:49

Huisartsen schrijven bij ADHD niet meer medicijnen voor

ADHD krijgen medicijnen
Foto: Archief FBF
Utrecht

Nederlandse huisartsen zien de laatste jaren meer kinderen met ADHD. Het kan zijn dat ADHD meer voorkomt, maar ook dat ze vaker de diagnose stellen.

Het percentage van deze kinderen dat Ritalin of een ander geneesmiddel krijgt is gelijk gebleven. Verhoudingsgewijs zijn huisartsen dus niet meer geneesmiddelen gaan voorschrijven, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en NHG in Huisarts & Wetenschap.

In 2008 kreeg 1,3% van de kinderen de diagnose ADHD. In 2011 is dat toegenomen naar 2,5% en in 2012 tot 3,2%. Bij meisjes wordt de diagnose minder vaak gesteld dan bij jongens, maar het percentage meisjes met ADHD nam de laatste jaren wel toe. De verhoudingen tussen de leeftijdsgroepen 6-11 jaar en 12-17 jaar verschoof in die tijd van verhoudingsgewijs meer kinderen met ADHD in de jongere groep naar meer kinderen met ADHD in de oudere groep. Voor deze cijfers zijn de diagnoses van hyperactiviteit en concentratiestoornis in de huisartsengegevens van de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn samengenomen.

Percentage geneesmiddelen stijgt niet

Het percentage kinderen met ADHD dat medicijnen krijgt is gelijk gebleven. Twee derde van de kinderen met hyperactiviteit en een derde van de kinderen met concentratiestoornissen. Dit druist een beetje in tegen het gevoel in de Nederlandse samenleving dat tegenwoordig ieder kind met ADHD Ritalin krijgt. Wel is door de toename van het aantal diagnoses ADHD, het absolute aantal kinderen dat daarvoor wordt behandeld met een geneesmiddel toegenomen.

Volgens de nieuwe NHG-standaard moeten huisartsen terughoudend zijn met medicijnen. Bij kinderen met ADHD zonder bijkomende psychiatrische aandoeningen en zonder ernstige beperkingen in hun functioneren, adviseert de standaard voorlichting, psycho-educatie en niet-medicamenteuze behandeling. Pas als dit onvoldoende effect heeft, is aanvullende medicatie te overwegen.

ADHD-controle

NIVEL-programmaleider Joke Korevaar: “De NHG-standaard ‘ADHD bij kinderen’ adviseert alle kinderen met ADHD twee maal per jaar te controleren, ongeacht of ze medicatie gebruiken. Deze nieuwe aanbeveling moet nog worden geïmplementeerd in de praktijk.”

Categorie:
Tag(s):