maandag, 7. juli 2014 - 19:53 Update: 07-07-2014 23:17

Huishoudelijke hulp blijft door toelage in stand

zorg sector, huishoudelijke hulp, toelage
Foto: Archief FBF
Den Haag

Minister Asscher (SZW) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) hebben maandagmiddag de huishoudelijke hulp toelage geïntroduceerd.

De bedoeling is dat mensen die hulp nodig hebben, maar niet alles zelf kunnen betalen, een toelage krijgen zodat ze hun huishoudelijke hulp kunnen behouden. Volgens de berekening van de minister moet de toelage ruim 10.000 banen in de hulp behouden blijven. Het kabinet heeft hiervoor 75 miljoen euro beschikbaar.

Reddingsplan vakbond

Maandagochtend kondigde de FNV tot het uiterste te gaan om de zorg in Nederland te redden. FNV-voorzitter Ton Heerts en Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV, overhandigen maandag samen met medewerkers uit de zorg een zorgpetitie aan Eerste Kamerleden, met de oproep om een grote wet over de zorgverschuiving naar gemeenten (WMO) uit te stellen, dan wel belangrijke aanpassingen te doen.

De voorzitters roepen alle Nederlanders op om de komende tijd de zorgpetitie te ondertekenen, dat kan onder meer op de website van de FNV. De zorgpetitie is een eerste stap naar een mogelijk referendum over de zorg.

De vakbeweging doet dan ook een dringende oproep aan de PvdA, D66 en GroenLinks om haast te maken met hun initiatiefwet voor een referendum, zodat er een mogelijkheid komt dat alle Nederlanders zich in een referendum kunnen uitspreken over de enorme ingrepen in de zorg. Het zou voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zijn dat mensen zich in een referendum kunnen uitspreken over ingrijpende veranderingen in de zorg.  

Ton Heerts: ”De race is nog niet gelopen. De Eerste Kamer mag deze wet niet zomaar laten passeren. We moeten deze dubbele afbraak tegenhouden. Want enerzijds sluiten er ontzettend veel verzorgingshuizen, onder het mom dat mensen langer thuis moeten wonen. Maar de thuiszorg wordt ook wegbezuinigd. Hier zijn ontzettend veel zorgen over in het land. De mogelijkheid van een referendum is echt een uiterste middel om het tij te keren.”