zondag, 29. juni 2014 - 19:58 Update: 03-07-2014 0:33

Huntelaar schiet Oranje naar kwartfinale

foto van voetbal oranje | FIFA
Foto: Greenpeace
Huntelaar schiet Oranje naar kwartfinale
Brazilië

Het wonder van Fortaleza heeft geschied.

Het Nederlands elftal had het enorm lastig met Mexico, maar na een doelpunt van Wesley Sneijder in de 88e minuut en een benutte strafschop van Klaas-Jan Huntelaar in de blessuretijd werd er met 2-1 gewonnen!

 

(ElfVoetbal) Het Nederlands elftal heeft zich in een bizarre wedstrijd verzekerd van de kwartfinale op het WK in BraziliëMexico maakte het de ploeg van bondscoach Louis van Gaal enorm lastig, maar via het 'Wonder van Fortaleza' werd de volgende ronde bereikt.

Bij het Nederlands elftal was er een verrassende basisplaats voor Paul Verhaegh die op de linkerflank de voorkeur kreeg boven Feyenoorder Daryl Janmaat. Ook voor Dirk Kuyt enGeorginio Wijnaldum was net als in de wedstrijd tegen Chili een basisplaats weggelegd.


De wedstrijd in het bloedhete Castelão-stadion, waar de thermometer in de zon de 39 graden celsius aantikte, begon vervelend voor Oranje, dat na negen minuten afscheid moest nemen van de geblesseerde Nigel de Jong. De 'leider op het middenveld' werd vervangen door Bruno Martins Indi, waardoor Daley Blind doorschoof naar de controleurspositie. 

In het vervolg kwam Mexico enkele malen gevaarlijk door via onder meer Miguel Layún, Oribe PeraltaCarlos Salcido (oud-PSV) en Héctor HerreraNederland mocht van geluk spreken dat allen het net niet wisten te vinden. De ploeg van Van Gaal was op haar beurt gevaarlijk via Van Persie, die vanuit een lastige positie na een prachtige karakteristieke aanname naast schoot.

Kort voor de theepauze kreeg Nederland na een enorme fout in de opbouw van Mexico de beste mogelijkheid van de eerste helft. Van Persie kon het leer oppikken waarna hij aflegde opArjen Robben. Laatstgenoemde kreeg de bal net niet lekker mee, mede door discutabele tackles van oud-AZ-speler Hector Moreno en Rafael Márquez in het strafschopgebied. Waar Oranje vervolgens vroeg om een strafschop wilde Proença hier niet aan geloven.

Het tweede bedrijf was amper begonnen of Nederland keek tegen een achterstand aan. Na een passje van Herrera controleerde Giovani Dos Santos het leer met de borst. De technisch begaafde schaduwspits kon vervolgens vanaf ruim twintig meter uithalen en deed dit buiten bereik van Jasper Cillessen in de rechterhoek: 0-1.

In de periode hierna nam de druk van Oranje toe. Memphis Depay kwam in de ploeg voor Verhaegh, waardoor Nederland omschakelde naar een 4-3-3 formatie. Dit had als gevolg datMexico de weg even helemaal kwijt was. Stefan de Vrij kreeg op enkele meters van het doel een niet te missen kans, maar Mexico-doelman Guillermo Ochoa had een uitstekende reflex in huis. Even later kon de doorgebroken Robben ithalen, maar wederom lag de transfervrije goalie van Nice in de weg.

Een kwartier voor tijd haalde Van Gaal de moegestreden Van Persie van het veld voor Klaas-Jan Huntelaar, waarna Oranje de strijd voortzette. Na goed doorzetten van Kuyt kreegNederland in de 87e minuut haar zoveelste corner, waarbij de bal voor de voeten van Sneijder kwam, die snoeihard raak poeierde: 1-1.

Drie minuten later slalomde Robben door de verdediging van de Mexicanen. Nadat de Bayern München-aanvaller werd neergetikt door Marquez besloot Proença een strafschop toe te kennen. Huntelaar nam het initiatief door de pingel op te eisen en schoot keurig raak: 2-1.

In de kwartfinale zal Costa Rica of Griekenland de tegenstander zijn.

Categorie:
Tag(s):