woensdag, 30. juli 2014 - 10:30 Update: 30-07-2014 13:17

Huurprijzen Amsterdam bereiken recordhoogte

Huurprijzen in Amsterdam nog nooit zo hoog
Foto: fbf
Amsterdam

De huren van ‘vrije sector’-woningen in Amsterdam zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor met 5,6% gestegen. Nog nooit eerder bereikte de gemiddelde huurprijs per m2 per maand een bedrag van € 19,31.

Het oude record stond op € 18,97 en stamt uit het derde kwartaal van 2008 rond het uitbreken van de financiële crisis. Uit de kwartaalcijfers van Pararius.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijs in Nederland ten opzichte van vorig jaar in het tweede kwartaal nagenoeg gelijk bleef met een minieme daling van 0,1% naar € 12,42 per m2 per maand.

Volgens Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius kent de hoge huurprijs in Amsterdam drie belangrijke oorzaken. “De hoge prijs van koopwoningen in Amsterdam is de belangrijkste oorzaak. In Amsterdam bestaat slechts 32% van de markt uit koopwoningen. Vergelijk dit met het landelijke gemiddelde van 60% en dan kun je stellen dat koopwoningen een schaars goed zijn in Amsterdam. Eigenaren die hun koopwoning verhuren vangen hun hoge hypotheeklasten op met een hoge huurprijs. Daarnaast is er in Amsterdam een groot gebrek aan huurwoningen in het middeldure segment tussen de € 700,- en € 1.000,-. Hierdoor is er geen goede marktwerking en vragen verhuurders voor woningen die net in de vrije sector vallen al een huurprijs boven de € 1.000,- per maand. Ten derde is het relatief grote aantal expats dat in de hoofdstad een woning huurt, mede verantwoordelijk voor het opdrijven van de huurprijs”.

Gemiddelde huurprijs in Nederland
Sinds het vierde kwartaal van 2009 zijn de huurprijzen in Nederland zeer stabiel. Vraag en aanbod houden elkaars volumes in stand en zorgen voor een stabiele prijs. Momenteel worden er minder woningen te huur gezet maar er is ook minder vraag omdat de koopmarkt weer aantrekt. De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector dat op het huurwoningenplatform van Pararius werd aangeboden bedroeg in het vierde kwartaal € 1.263,- per maand.

Omringende plaatsen van Amsterdam
Veel omringende plaatsen van Amsterdam, waaronder Abcoude (€ 16,60), Amstelveen (€ 16,09), Ouderkerk aan de Amstel (€ 15,41), Diemen (€ 13,75), Haarlem (€ 13,37), Badhoevedorp (€ 12,97) en Weesp (€ 12,68), kennen hogere huurprijzen dan het landelijke gemiddelde. Alleen de plaatsen Duivendrecht (€ 12,39), Amsterdam Zuid-Oost (€ 12,18), Hoofddorp (€ 10,88) en Zaandam (€ 10,79) liggen onder het landelijke gemiddelde.

Verschillende woningtypen en oplevering interieur
Van alle huurwoningen op Pararius wordt 48% gestoffeerd aangeboden, 35% gemeubileerd en 17% casco. De prijzen per vierkante meter per maand verhielden zich als volgt:

Regionale verschillen
Net als in de markt voor koopwoningen verschillen de huurprijzen sterk per regio. De huurprijzen zijn het hoogst in Noord Holland (€ 16,51 per m2 per maand) en Drenthe is de goedkoopste provincie om te huren (€ 7,33 per m2 per maand). Jasper de Groot: “Als we Noord-Holland uit de berekening zouden houden voor de gemiddelde huurprijs in Nederland dan zou deze uit komen op EUR 11,02 per m2 per maand.”
 

Verschillen in de vijf grote steden
Alleen in Amsterdam steeg de huurprijs ten opzichte van zowel het voorgaande kwartaal als het kwartaal in het jaar ervoor. In de vier overige grote steden bleven de huurprijzen nagenoeg gelijk. In Amsterdam liggen de huurprijzen gemiddeld 25% hoger dan in de vier andere grote steden van Nederland en maken de huurprijzen sinds 2011 een gestage opmars omhoog.

In Den Haag stonden woningen in het tweede kwartaal van 2014 gemiddeld het langst online. Gemiddeld 1 dag langer dan het landelijk gemiddelde. In Amsterdam en Utrecht was dit het kortst met 78 dagen. In Amsterdam betaalde een huurder gemiddeld € 1.927,- per maand voor een huurwoning in de vrije sector.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):