zaterdag, 6. december 2014 - 20:55 Update: 07-12-2014 15:45

'Huurprijzen Amsterdam rijzen de pan uit'

Huurprijzen Amsterdam rijzen de pan
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De huren van ‘vrije sector’-woningen in Amsterdam zijn nog nooit zo hoog geweest als op het hoogtepunt vlak voor de crisis. Nooit eerder bereikte de gemiddelde huurprijs per m2 per maand een bedrag van € 19,31.

Het oude record stond op € 18,97 en stamt uit het derde kwartaal van 2008 rond het uitbreken van de financiële crisis. Uit de kwartaalcijfers van Pararius.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijs in Nederland ten opzichte van vorig jaar in het tweede kwartaal nagenoeg gelijk bleef met een minieme daling van 0,1% naar € 12,42 per m2 per maand.

Volgens Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius kent de hoge huurprijs in Amsterdam drie belangrijke oorzaken. “De hoge prijs van koopwoningen in Amsterdam is de belangrijkste oorzaak. In Amsterdam bestaat slechts 32% van de markt uit koopwoningen. Vergelijk dit met het landelijke gemiddelde van 60% en dan kun je stellen dat koopwoningen een schaars goed zijn in Amsterdam. Eigenaren die hun koopwoning verhuren vangen hun hoge hypotheeklasten op met een hoge huurprijs. Daarnaast is er in Amsterdam een groot gebrek aan huurwoningen in het middeldure segment tussen de € 700,- en € 1.000,-. Hierdoor is er geen goede marktwerking en vragen verhuurders voor woningen die net in de vrije sector vallen al een huurprijs boven de € 1.000,- per maand. Ten derde is het relatief grote aantal expats dat in de hoofdstad een woning huurt, mede verantwoordelijk voor het opdrijven van de huurprijs”.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):