vrijdag, 9. mei 2014 - 10:17 Update: 03-07-2014 0:36

Iets hogere productie industrie

Iets hogere productie industrie
Foto: Archief FBF.nl
Iets hogere productie industrie
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 1,4 procent hoger dan in maart 2013. De groei is kleiner dan in februari (5,1 procent) en januari (3,3 procent). Dit blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

De productiestijging was bij de basismetaal- en metaalproductenindustrie met 5,4 procent het grootst. Ook de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie (4,6 procent), de elektrotechnische en machine-industrie (3,4 procent), en de transportmiddelenindustrie (1,8 procent) produceerden meer dan een jaar eerder. De voedings- en genotmiddelenindustrie daarentegen kampte met een productieverlies, van 1,6 procent. Het is voor het eerst na november 2012 dat deze branche minder produceerde t.o.v. een jaar eerder. 

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. De industriële productie bereikte in december 2013 het hoogste niveau in zes jaar. Daarna wisselen productiedalingen en -stijgingen elkaar af. In januari kromp de productie ten opzichte van december, in februari was er groei, maar in maart weer krimp.