maandag, 18. augustus 2014 - 20:05 Update: 19-08-2014 16:49

IJslandse vulkaan 'staat op knappen'

IJslands grootste vulkaan staat op uitbarsten
Foto: NASA

Op IJsland dreigt de grootste vulkaan van het eiland uit te barsten. Afgelopen weekend werden duizenden aardbevingen waargenomen dat volgens expert van het meteorologische instituut van IJsland kan duiden op een grote uitbarsting.

De IJslandse overheid heeft maandag het alarmpeil verhoogd naar code oranje. Daarnaast heeft de regering nu ook alle Europese luchtvaartmaatschappijen een officiële waarschuwing gestuurd, dat een mogelijke uitbarsting het vliegverkeer ernstig kan verstoren. In 2010 werden honderdduizend vluchten omgeleid of geschrapt vanwege de uitbarsting op hetzelfde eiland van de vulkaan Eyjafjallajökull.

De Bárðarbunga is het hoogste punt van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland. Deze door de ijskap verholen berg van 2009 meter is de een na hoogste van IJsland, de hoogste is de Hvannadalshnúkur. De vulkaan ligt op ongeveer 27 kilometer noordwestelijk van Grímsvötn.

Hij barstte voor het laatst uit in 1996. Wat de vulkaan nog onvoorspelbaarder maakt is dat hij onder de grootste gletsjer van Europa ligt, de Vatnajokull. Het is daardoor nog niet zeker of een mogelijke uitbarsting ook door het ijs breekt.

Categorie:
Tag(s):