zaterdag, 17. mei 2014 - 8:51 Update: 03-07-2014 0:36

Ik maak mij zorgen over de slagkracht van de krijgsmacht

foto van Tom Middendorp | Defensie
Foto: Defensie
Den Haag

Generaal Tom Middendorp, de hoogste militair van Nederland, maakt zich grote zorgen over de slagkracht van de krijgsmacht.

“De Nederlandse belangen en veiligheid zijn gebaat bij samenwerking. Al sinds jaar en dag is ons veiligheidsbeleid verankerd in de NAVO. Dat is de basis, maar die is niet in balans”, waarschuwde hij. Middendorp noemde het feit dat de Nederlandse krijgsmacht niet alleen buiten de deur, maar ook in eigen land volop actief is. “Militairen bewaken onze kust, onze grenzen en ons luchtruim. Ze bestrijden drugs in de Cariben, sporen crimineel geld op of maken explosieven onschadelijk. Alles om de nationale veiligheid zeker te stellen”,

Krijgsmacht op peil

De Europese landen moeten, als zij betrouwbare en capabele NAVO-allies wensen te blijven, volgens Middendorp veel meer verantwoordelijkheid nemen. “Samenwerken heeft echter alleen kans van slagen als landen een geloofwaardige krijgsmacht op peil houden, bereid zijn internationaal verantwoordelijkheid te nemen en dus ook bereid zijn om risico’s te nemen.”

Voor een dubbeltje

Middendorp: “Ook Nederland zal dus over een militaire gereedschapskist moeten beschikken met de juiste mix aan middelen.” Volgens de generaal kun je als land immers niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en voor een lagere premie een hogere dekking verwachten. “Je moet bereid zijn te leveren.”

Provincie:
Tag(s):