donderdag, 1. mei 2014 - 9:52 Update: 03-07-2014 0:37

Illegalen uitgekocht door overheid

foto van illegalen | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Nederland sluit geheimzinnige deals met sommige landen om zo af te komen van duizenden illegalen in ons land.

De deals worden volgens het actualiteitenprogramma ZEMBLA gesloten met illegalen die geen reisdocumenten hebben of de overheid van hun land niet meewerkt aan hun uitzetting.

Volgens ZEMBLA ontvangt het ministerie van Veiligheid en Justitie een paar keer per jaar een geheimzinnige delegatie ambtenaren uit het West-Afrikaanse Guinee. Deze delegatie moet Guineeërs die illegaal in ons land zijn, identificeren en van reisdocumenten voorzien om ze naar Guinee terug te kunnen laten keren. Om toch van deze uitgeprocedeerde asielzoekers af te komen, sluit het ministerie van Veiligheid en Justitie achter de schermen deals met sommige landen van herkomst, waaronder Guinee.

In een reactie laat het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdagochtend weten zich niet te herkennen in het “Omkopen en uitzetten”.
De suggestie dat Nederlandse ambtenaren hun Guineese collega’s zouden omkopen en deals zouden sluiten om “van uitgeprocedeerde asielzoekers af te komen”, werpt het ministerie verre van zich. De Guineese minister van Veiligheid, Madifing Diané, heeft woensdag tegenover de Nederlandse ambassadeur in Dakar (die ook Nederland in Guinee vertegenwoordigt) verklaard dat “de procedures door Guinee zelf weliswaar niet altijd zijn gevolgd, maar dat er niets illegaals of onrechtmatigs heeft plaatsgevonden".

Provincie: