zondag, 26. januari 2014 - 11:39 Update: 03-07-2014 0:43

IMF waarschuwt voor deflatie

Foto van EurotekenA | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zaterdag gezegd dat de inflatie in de eurozone 'ver onder de doelstelling zit' en de deflatie een potentieel risico is voor het blik van EU-landen die de euro als betaalmiddel heeft.

Lagarde zei dit tijdens het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van politici, ondernemers en wetenschappers. Dit maakte de NOS zaterdag bekend.

De inflatie in de eurozone, het minder waard worden van geld, gaat niet hard genoeg. Daardoor dreigen veel producten goedkoper te worden en dat is niet goed voor het herstel van de economische crisis. Want als consumenten het gevoel hebben dat de prijzen de komende maanden verder gaan dalen, stellen ze grote aankopen uit. En dat is niet goed voor de economie. Om verder uit de crisis te komen is het juist noodzakelijk dat consumenten weer meer geld gaan uitgeven.

Vorige maand zakte de inflatie in de eurozone tot 0,8 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft er naar dat de euro jaarlijks 2 procent in waarde daalt.

Categorie:
Tag(s):