maandag, 6. oktober 2014 - 10:49 Update: 06-10-2014 10:54

In hoger beroep veertien jaar cel voor doodslag op schoonzoon

In hoger beroep veertien jaar cel voor doodslag op schoonzoon
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 54-jarige man veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn schoonzoon.

De man heeft op 3 februari 2012 op een parkeerplaats bij zwembad De Vennen in Dongen het 32-jarige slachtoffer in zijn auto met meerdere schoten om het leven gebracht.

Voldoende bewijs
De man heeft betrokkenheid bij de dood van zijn schoonzoon ontkend. Het hof oordeelt echter, net als eerder de rechtbank, dat er voldoende bewijs is. In de auto werd een handschoen aangetroffen met aan de buitenzijde bloed van het slachtoffer en aan de binnenzijde DNA van de man. Op de jas van de man werden schotresten en bloed van het slachtoffer aangetroffen. In hoger beroep is bovendien aanvullend onderzoek verricht. Daarbij is op de jas van de man ook hersenweefsel van het slachtoffer aangetroffen. Ten slotte zijn er in de woning van de man gesprekken afgeluisterd. In die gesprekken heeft de echtgenote van de man tegen haar kinderen verteld dat de man had gezegd dat hij het slachtoffer heeft doodgeschoten.

Geen voorbedachte raad
Het openbaar ministerie heeft aangevoerd dat de man met voorbedachte raad heeft gehandeld en dat er daarom sprake was van moord. De rechtbank veroordeelde eerder ook voor moord. Het hof is echter van oordeel dat niet vaststaat dat de man zich al voor zijn vertrek naar de parkeerplaats had voorgenomen om het slachtoffer te doden. Volgens het hof is de mogelijkheid open gebleven dat in de auto een conflict is ontstaan, waarbij de man in een opwelling zijn schoonzoon van het leven heeft beroofd. Het hof spreekt daarom vrij van moord en veroordeelt voor doodslag.

Veertien jaar cel
Bij de strafoplegging is rekening gehouden met het feit dat de man zijn eigen schoonzoon van het leven heeft beroofd. Daarmee heeft hij zijn eigen kleinkinderen hun vader ontnomen en zijn eigen dochter haar echtgenoot. De man werd bovendien eerder veroordeeld voor vuurwapenbezit. De straf van veertien jaar valt één jaar lager uit dan de eis van het openbaar ministerie en de straf die de rechtbank op 8 juni 2013 oplegde, omdat het hof moord niet bewezen acht.

Provincie: