vrijdag, 3. oktober 2014 - 11:33 Update: 03-10-2014 18:33

In totaal al 11 aanhoudingen in jihadonderzoek OM

Politie pakt paspoorten 'jihadgezinnen' af in Huizen
Foto: Archief FBF
Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt vijf verdachten in het onderzoek naar jihadgangers nu ook van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Het gaat om vier mannen die nu nog vastzitten en de 21-jarige man die dinsdag is aangehouden en vandaag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Volgens het OM en de politie is er sprake van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk omdat de verdachten een samenwerkingsverband vormden en er sprake was van een rolverdeling. Zo worden sommigen er van verdacht dat zij opruiende teksten op social media plaatsten en had een ander, volgens het OM, weer als rol om op straat te prediken en mensen te ronselen voor de gewapende straat in Syrië onder een terroristische vlag.

De verschillende rollen van de verdachten droegen uiteindelijk allemaal bij aan het verwezenlijken van het doel van de organisatie, namelijk het plegen van terroristische misdrijven, door te gaan strijden in Syrië of Irak onder een terroristisch vlag. Er zijn geen aanwijzingen dat de groep aanslagen in Nederland wilde plegen. Op dit moment zitten er in het onderzoek naar de jihadgangers zes mannen vast en zijn er in totaal elf personen aangehouden.

Provincie:
Blik op 112: