zondag, 16. maart 2014 - 23:13 Update: 03-07-2014 0:40

Inbrekers azen met ‘Bluetooth-tracker’ op waardevolle spullen

Foto van parkeerkaart parkeergarage | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De politie waarschuwt automobilisten in het centrum van Den Haag, Scheveningen en Zoetermeer voor een inbrekersbende die met name kostbare apparatuur uit auto's steelt.

'De diefstallen richten zich daarbij vooral op diefstal van laptops, pads en Ipods', aldus de politie die een stijging waarneemt op dit gebied.

Bluetooth-tracker
In alle gevallen wordt een achter-zijruit of de achterruit ingeslagen. Verdachten maakt hoogstwaarschijnlijk gebruik van een bluetooth-tracker waarmee zij waardevolle goederen opsporen die in personenauto's (verstopt) zijn achtergelaten.

Uit analyse blijkt dat de daders over het algemeen op doordeweekse dagen, in de avonduren tussen 18.00- en 20.00 uur actief zijn. Dit jaar sloegen zij in ruim 20 gevallen toe.

Gezien de Modus Operandi is de groep ook actief in centrum Den Haag, Scheveningen en Zoetermeer, niet geheel toevallig ook de gebieden waar veel parkeergarages staan.

Voorkomen is beter dan genezen
Politiewoordvoerder Wim Hoonhout waarschuwt met name die autobezitters die menen hun dure apparatuur verstopt in de auto achter te laten, met deze manier van zoeken vinden inbrekers zelfs de laptop onder in de kofferbak. Voorkomen is nogal tijd beter dan genezen.

Het aantal auto-inbraken ligt nog steeds hoog en autobezitters zijn nog onvoldoende alert op autokrakers. Dat bleek tijdens de recent gevoerde actieweek ‘Geef autokrakers geen kans’. De politie organiseerde dan ook met verschillende partners diverse preventieacties. Hierbij werden toch nog veel kostbare goederen in niet afgesloten auto’s aangetroffen.

Centrum Den Haag
In het centrum van Den Haag werden bijna 900 voertuigen gecontroleerd. Alle gecontroleerde voertuigen zijn voorzien van een informatiepakket over de actie, w.o. tips om een inbraak in de auto te voorkomen. Bij 125 voertuigen waren navigatiehouders, radiofrontjes en waardevolle goederen zichtbaar aanwezig, zoals zonnebrillen, gereedschap of (laptop)tassen.

Bij twee voertuigen werd vastgesteld dat een laptop met ingeschakelde bluetooth in de kofferbak aanwezig was. Diverse autobezitters zijn direct aangesproken. De reacties waren positief. Men bleek niet op de hoogte dat criminelen laptops, tablets met ingeschakelde blue tooth kunnen traceren.


Zoetermeer
T
ijdens een preventieve actie zijn door de politie in totaal 100 voertuigen gecontroleerd in de parkeergarages in/rondom het Stadshart en voorzien van informatie en preventietips over de campagne ‘Geef autokrakers geen kans’. Daarbij lag de nadruk op de etages / parkeervakken die uit het zicht lagen.

Westland
Zowel door de surveillance, als bikers en toezichthouders van de gemeenten werd extra toezicht gehouden op hotspots, Volgers van het bureau-account kregen preventietips via Twitter.

Met medewerking van buurtpreventie zijn posters opgehangen in de woonkernen Schipluiden, Den Hoorn en Maasland en zijn enveloppen met informatie over de actie en preventietips uitgereikt aan bewoners. In de Lier en ’s Gravenzande zijn geparkeerde voertuigen, waarbij zaken te zien waren die aantrekkelijk zijn voor potentiele autokrakers, voorzien van een flyer met preventietips.

Gouda
Tijdens de campagneweek werden preventieve acties uitgevoerd in de wijk Plaszicht / Bloemendaal. In totaal zijn er 230 auto’s gecontroleerd. Bij 83 auto waren waardevolle spullen zichtbaar aanwezig. Waar mogelijk zijn de eigenaren direct benaderd en kregen zijn tips om een inbraak in de auto te voorkomen. De overigen krijgen een brief met informatie over de actie en preventietips.