woensdag, 16. april 2014 - 19:03 Update: 03-07-2014 0:38

Inflatie in Nederland lager dan in de eurozone

Foto van eurobiljetten
Foto van eurobiljetten

De inflatie in Nederland is sinds begin dit jaar lager dan het gemiddelde van de eurozone. Eurostat maakte vanmorgen bekend dat de inflatie in de eurozone in maart 2014 is gedaald naar 0,5 procent. De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde methode kwam uit op 0,1 procent.

Nederlandse inflatie nu lager door telefonie, kleding en voeding
De inflatie in Nederland ligt nu onder het niveau van de eurozone. Door de sterke prijsdaling van telefonie, kleding en voeding in Nederland is de inflatie 0,4 procentpunt lager dan in de eurozone.

In het begin van deze eeuw was de inflatie in Nederland fors hoger doordat het hoge btw-tarief werd verhoogd van 17,5 naar 19 procent. Ook de energiebelasting op gas en elektriciteit werd fors verhoogd. De voedselprijzen stegen onder andere door de uitbraak van de veeziekte mond-en-klauwzeer.

Begin 2009 werd de inflatie in Nederland opnieuw hoger dan in de eurozone doordat wereldwijd de energieprijzen sterk stegen. In Nederland werd deze stijging met een vertraging doorberekend, terwijl deze in de andere landen al eerder tot een hogere inflatie leidde. Op 1 oktober 2012 werd de btw verhoogd en op 1 januari 2013 ging ook de assurantiebelasting omhoog van 9,7 naar 21 procent. Deze overheidsmaatregelen hadden een sterk verhogend effect op de prijzen.

In 2013 was Nederland een van de landen met de hoogste inflatie. Vanaf februari 2014 ligt de inflatie in Nederland weer onder de inflatie van het gemiddelde in de eurozone. Sinds januari 2000 zijn de prijzen in Nederland met 38 procent gestegen en in de eurozone met 33 procent.

Categorie: