donderdag, 5. juni 2014 - 7:50 Update: 03-07-2014 0:35

Inkomen zorgbestuurders goed voor Quote 500

foto van verpleeghuis | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Verzorgingshuizen sluiten, ouderen moeten verhuizen en zorgmedewerkers verliezen hun baan vanwege de bezuinigingen in de ouderenzorg. Echter, in de top van de zorg wordt níet bezuinigd, blijkt uit de Actiz 50. Dit is een ranglijst van teveelverdieners in de ouderenzorg, met een knipoog naar de Quote 500.

Abvakabo FNV zette voor het vierde jaar op rij de topinkomens in de ouderenzorg op een rijtje en constateerde dat de 50 grootverdieners in 2013 ruim 19% meer verdienden dan de 50 grootverdieners in 2012. Dit ondanks de Wet Normering Topinkomens die sinds 2013 van kracht is geworden.

Marsman ontving half miljoen
De heer Marsman, van de Kwadrantgroep in Drachten, ontving in 2013 ruim een half miljoen euro en staat hiermee op nummer 1 in de ranglijst. Marsman kreeg een recordbedrag aan ontslagvergoeding van ruim 3,5 ton. Ook de eigen vermogens van ouderenzorginstellingen stegen afgelopen jaar weer, naar 3,8 miljard euro in totaal in de gehele ouderenzorgsector.

Ongepast
Ook dit jaar zijn er ruim dertig bestuurders in de ouderenzorg die meer inkomsten hadden dan onze minister president. Abvakabo FNV vindt dit ongepast. In de publieke sector horen zulke salarissen niet thuis. En in tijden van misschien wel de meest omvangrijke bezuinigingsoperatie in de zorg ooit, is het helemaal onaanvaardbaar dat een zorgbestuurder meer ontvangt dan de minister president. Tienduizenden banen in de ouderenzorg staan op de tocht. Ouderen worden soms gedwongen om te verhuizen. Het geld voor zorg, moet naar zorg en is hard nodig op de werkvloer.

De Wet Normering Topinkomens is een goede stap. Helaas laat de overgangsregeling voor zittende bestuurders de ruimte om nog jarenlang meer te verdienen dan de minister president. De eigen vermogens in de ouderenzorg zijn afgelopen jaar óók verder gestegen. Afgelopen jaar bouwde de gehele ouderenzorgsector een eigen vermogen op van 3,8 miljard euro. Abvakabo FNV is van mening dat zulke grote eigen vermogens niet passen in de zorg.