maandag, 1. december 2014 - 10:28

Inspectie SZW onderzoekt arbeidsuitbuiting Filippijnse matrozen

Inspectie SZW onderzoekt arbeidsuitbuiting Filippijnse matrozen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

​Afgelopen dinsdag 25 november is in Rotterdam een verdachte aangehouden die wordt verdacht van onder meer arbeidsuitbuiting, mensensmokkel en valsheid in geschrifte.

Het woonhuis van de verdachte is doorzocht en onder meer digitale administratie is in beslag werd genomen. De aanhouding werd verricht door de Directie Opsporing van de Inspectie SZW, onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdachte is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank te Rotterdam en zit de komende 14 dagen in bewaring.

Het vermoeden is dat verdachte op grote schaal fraudeert bij de aanvraag van tewerkstellingsvergunningen. De matrozen zouden zonder geldige vergunningen te werk gesteld worden op binnenvaartschepen. De Filippijnse matrozen, van wie veel illegaal in Nederland verblijven, worden vermoedelijk via de stichting van de verdachte misleid. 
Door de verdachte zouden kosten in rekening gebracht worden voor leges en huisvestingskosten. Ook zouden ze verplicht gebruik moeten maken van het postadres van de verdachte, en zouden ze hem daarvoor moeten betalen. Daarnaast zou verdachte over hun bankrekening en pas en pincode kunnen beschikken. Het vermoeden is dat verdachte de hiermee ontvangen inkomsten verzweeg voor de Sociale Dienst te Rotterdam. Hij ontving een uitkering. 

Als mensen worden gedwongen om werk te doen onder zeer slechte omstandigheden en voorwaarden is mogelijk sprake van arbeidsuitbuiting. De Inspectie SZW bestrijdt deze misstanden door ze te signaleren en op te sporen onder leiding van het Functioneel Parket.