dinsdag, 25. maart 2014 - 15:05 Update: 03-07-2014 0:39

Internetoplichters opgerold door Europol

Foto van computers en beeldschermen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Poolse Nationale Politie, het Europese Cybercrime Centrum (EC3) bij Europol, en eBay, hebben de krachten gebundeld om een criminele groep, die verantwoordelijk was voor een golf van geavanceerde online veilingfraude in heel Europa en daarbuiten, met succes te ontmantelen. Dit meldt Europol dinsdag.

Honderden slachtoffers uit minstens 15 landen, waaronder Polen, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Letland, Nederland, Spanje, UK, USA, Canada en India, werden mogelijk beïnvloed door de zwendel, waarbij de fictieve verkoop van elektronische producten via online veilingen werden gehost op eBay en andere online Poolse platforms.

Bakstenen
Na het maken van elektronische betalingen voor goederen zoals Apple Mac-computers, kregen de klanten pakketjes opgestuurd waarin bakstenen, groenten en fruit zat verpakt in plaats van de bestelde elektronica.

Ondanks geavanceerde pogingen van de criminelen om hun online identiteiten en activiteiten te maskeren, is het de Politie van Lubin en Pulawy in Polen, samen met EC3 cyber deskundigen en vertegenwoordigers van eBay gelukt om met behulp van een op inlichtingen gebaseerde aanpak, de groep te ontmaskeren.

De twee belangrijkste verdachten werden gearresteerd in Pulawy tijdens een poging om frauduleus verkregen geld op te nemen uit een geldautomaat. Daaropvolgende huiszoekingen hebben geleid tot de inbeslagname van producten, waaronder anonieme pre-paid kaarten, auto's, laptops en mobiele telefoons.

De EC3 cyber experts zijn tijdens deze grootscheepse actie bijgestaan door Poolse wetshandhavinginstanties door het verstrekken van on-the-spot deskundigheid en real-time toegang tot de gegevensbestanden van Europol.

eBay steunde de aanpak vanuit het in Dublin operationele centrum door te helpen de politie om criminele online activiteit te volgen via live monitoring systemen.

"Deze succesvolle case is een perfect voorbeeld van zeer doeltreffende samenwerking tussen eBay, de Poolse Nationale Politie en de EC3 bij dit misdrijf dat slachtoffers heeft gemaakt in meer dan 15 landen op drie continenten. Door samen te werken, het delen van informatie en de coördinatie van dit onderzoek hebben wij in meerdere rechtsgebieden bewezen dat de criminelen, ondanks dat ze hebben geprobeerd uit handen van de politie te blijven, zich toch niet hebben kunnen verschuilen.

Samen met eBay, andere online-bedrijven en de hardwerkende cybercrime experts in de EU-lidstaten en in het buitenland, zullen we doorgaan om onze onderzoeksmethoden te optimaliseren en zo nog meer criminelen achter de tralies te krijgen’, aldus Oerting, hoofd van de Europese Cybercrime Centrum (EC3) bij Europol.

EC3 wil de Poolse politie-inspecteurs en het technisch personeel bij eBay prijzen voor hun toewijding en professionaliteit die zij hebben tentoongespreid tijdens het uitvoeren van deze operatie.