maandag, 19. mei 2014 - 14:22 Update: 03-07-2014 0:36

Inval bij Delftse beheerder website Blackshades tijdens actie FBI

Foto van toetsenborden computers | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Delft

Bij een internationale actie tegen hackers, op initiatief van de FBI, zijn vorige week ook 34 Nederlandse woningen door de politie doorzocht. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandagmiddag.

In totaal 16 landen hebben politie en justitiediensten vorige week doorzoekingen gedaan bij hackers en grote hoeveelheden computers, harde schijven en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Het gaat om honderden afnemers van het hackers gereedschap Blackshades. In Nederland ging de politie binnen op 34 adressen. Er is daarbij niemand aangehouden.

Kwaadaardige software
Blackshades biedt online hulpmiddelen aan om cybercriminaliteit te plegen, waaronder zogenoemde remote access tools (RAT's) waarmee op afstand volledige controle kan worden gekregen over de computer van een slachtoffer.

De hacker kan kwaadaardige software installeren, de webcam bedienen, bestanden versleutelen en alle toetsaanslagen van het slachtoffer vastleggen. Ook maakt Blackshades het mogelijk om grootschalige DDoS aanvallen uit te voeren, zodat systemen van derden worden platgelegd.

FBI
De producten van Blackshades zijn ogenschijnlijk alleen maar ontworpen om computercriminaliteit mee te plegen. Dat blijkt niet alleen uit de functies van de software, maar ook uit de gebruiksaanwijzing. Het internationale onderzoek is gestart met informatie van de FBI. Door de FBI is een grote hoeveelheid gegevens veiliggesteld van gebruikers van Blackshades uit de hele wereld.

Eurojust en Europol
De wereldwijde actie is gecoördineerd door Eurojust in Den Haag. Tijdens de internationale actie waren vertegenwoordigers van de deelnemende landen en van Europol aanwezig in het coördinatie centrum van Eurojust.

Aan de actie is deelgenomen door Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Denemarken, Oostenrijk, Estland, de Verenigde Staten, Canada en Chili, Zwitserland, Kroatië, Moldavië en Italië.

Het gebruik van Blackshades malware kwam onlangs naar voren in een Rotterdamse strafzaak, waarin een 19-jarige man ervan wordt verdacht dat hij zich toegang verschafte tot meer dan 2000 webcams.

359 doorzoekingen
Bij de wereldwijde actie zijn 359 doorzoekingen gedaan en 81 mensen aangehouden. Er is beslag gelegd op meer dan 1100 computers, mobiele telefoons, routers, externe harde schijven en USB geheugensticks. Ook zijn geldbedragen, illegale vuurwapens en drugs in beslag genomen.

Het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie zag dinsdagavond kans een server van Blackshades binnen te gaan en een groot deel van de aanwezige informatie veilig te stellen. Het is onbekend gebleven waar deze server zich bevindt. In Nederland is beslag gelegd op 96 computers en laptops, 18 mobiele telefoons, 87 USB sticks en harde schijven en 55 andere gegevensdragers.

Beheerder in Delft
In Nederland is nauw samengewerkt door de regionale eenheden van de Nationale Politie. Zij wisten zich hierbij ondersteund door het Team High Tech Crime. Dit team deed daarnaast onder meer een doorzoeking in Delft bij een 18-jarige beheerder van de website Blackshades. De website is inmiddels door de FBI ontoegankelijk gemaakt.

Categorie: