dinsdag, 14. oktober 2014 - 13:40 Update: 14-10-2014 19:45

Invallen op 20 Nederlandse adressen in mega-witwasonderzoek

Arrestatieteam beëindigt dagenlange ontvoering van Tilburger
Foto: Archief FBF

In de provincie Gelderland zijn dinsdagmorgen op meerdere plekken invallen gedaan in verband met een groot onderzoek naar witwaspraktijken. Het geld zou volgens Omroep Gelderland verdiend zijn met illegale hennepteelt.

De politie zou al een jaar bezig zijn met het onderzoek naar de organisatie. Deze bestaat uit 9 personen, waarvan drie aangemerkt worden als hoofdverdachten. De illegale handel in hennep zou naar schatting 25 miljoen euro hebben opgeleverd.

Een deel van het geld zou naar Turkije zijn gesmokkeld in verborgen ruimtes in auto’s. De communicatie tussen de verdachten zou volgen de politie gedaan zijn met Blackberry’s. Deze zijn moeilijk af te luisteren.

In Nederland werden op 20 locaties invallen gedaan. Hierbij werd gebruik gemaakt van de expertise van de Landmacht om verborgen ruimten op te sporen. Op het zelfde moment werden er in Turkije op drie plaatsen invallen gedaan. Er werd gezocht in bedrijfsruimtes en woningen in onder meer Arnhem, Velp, Oosterbeek, Duiven, Zutphen, Apeldoorn en Haaksbergen.

Op drie adressen werden hennepkwekerijen en/of restanten daarvan gevonden. Daarbij werden twee arrestaties verricht. Ook werden twee personen aangehouden die in het bezit bleken van een vuurwapen. Gedurende het onderzoek werd ook op een aantal adressen in Turkije onderzoek gedaan. Het onderzoek wordt de komende dagen voortgezet.

Justitie heeft in Nederland beslag gelegd op drie woningen, een chalet, acht voertuigen en een boot. Daarnaast verwacht men grote hoeveelheden contant geld in beslag te nemen. 

Provincie:
Blik op 112: