woensdag, 29. oktober 2014 - 17:57 Update: 30-10-2014 18:12

Inwoners van Noord-Nederland lenen traditioneel

Foto van huisjes van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Assen

​De crisis schijnt op zijn eind te lopen, maar nog steeds merken we het in onze portemonnee. Veel mensen besluiten daarom geld te lenen, bijvoorbeeld door rood te staan.

Uit onderzoek blijkt dat mensen uit Noord-Nederland kiezen voor traditionele manieren van lenen zoals roodstaan. Vergeleken met andere regio’s in Nederland hebben mensen uit Groningen, Friesland en Drenthe weinig creditcards en zijn ze goed op de hoogte van de rente die ze betalen bij roodstand. Ook bestellen ze minder bij postorderbedrijven dan de rest van Nederland. Op dat gebied lijken Noorderlingen bewust om te gaan met geld lenen. Maar op welke punten valt er nog iets te bezuinigen?

Kleine besparingen

Ruim dertig miljard euro lenen Nederlanders volgens het CBS. Eenmaal krap bij kas, kiezen Nederlanders niet meer voor een A-merk, maar voor het goedkoopste product. Uitstellen van een aankoop komt pas daarna. Volgens het Nibud gaan we dan met name bezuinigen op aankopen in uitgaan, kleding en luxe artikelen. Uiteraard is het verstandig om op deze posten te letten, maar er zijn slimmere methodes om grotere besparingen te doen.

Grote uitgaven

Is het niet rationeler om te besparen op de grootste kostenpost: woonlasten? Gemiddeld 800 euro zijn Nederlandse huishoudens hieraan kwijt volgens het Woononderzoek Nederland 2012 van de Rijksoverheid. Onder woonlasten vallen niet alleen huur of hypotheek. Denk ook aan energie, onderhoud, gemeentelijke belastingen en verzekeringen. Hierop zijn allerlei bezuinigingen mogelijk. Maar aangezien verwacht wordt dat in 2020 een aanzienlijk groter deel van de lasten bestaat uit energiekosten, is het raadzaam om hierin te besparen. Installeer bijvoorbeeld een waterbesparende doucheknop of koop een HR-ketel met een zonneboiler. Bij verschillende gemeentes is het zelfs mogelijk om subsidie aan te vragen voor vloer- en dakisolatie. 

Na woonlasten zijn vervoerskosten de grootste kostenpost. In totaal zijn er maar liefst acht miljoen auto’s
in Nederland volgens CBS. En bijna allemaal staan ze 22 uur per dag stil. Daarom stimuleert de overheid nog altijd Nederlanders om te gaan carpoolen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Inmiddels ontstaan er allerlei commerciële carpoolinitiatieven, zoals bijvoorbeeld BlaBlaBlaCar. Daarnaast kunnen auto-eigenaren via bijvoorbeeld SnappCar en MyWheel de eigen auto verhuren wanneer de eigenaar zelf de auto niet gebruikt.

Niet iedereen kiest voor de auto. Wie reist met het openbaar vervoer kan ook bezuinigen. Door buiten de spits te reizen krijgt een abonnementhouder al snel 40 procent korting. En wie dankzij vertragingen in de trein dertig minuten later op de plaats van bestemming is, krijgt een vergoeding. Duurt de vertraging langer dan een uur dan hebben reizigers recht op de helft van ritprijs mits ze dit uiteraard aanvragen.

Op voeding kunnen we ook flink besparen. Gemiddeld gooit elke Nederlander vijftig kilo voedsel per jaar weg. Veertig daarvan zijn nog prima om te nuttigen. Door gezonde voeding te bereiden, en alles wat over is in kleine gedeeltes in te vriezen heeft een huishouden altijd iets in huis. Gebruik ook een dag in de week als kliekjesdag, om resten van die week op te eten.

Oversluiten

Iedereen kan op een moment in zijn leven plotseling moeten bezuinigen. En alhoewel de bovenstaande tips geld kunnen besparen, is het nutteloos wanneer we daarnaast dure leenvormen blijven gebruiken. De helft van alle leningen bestaat uit rood staan, creditcards en postorderkrediet. Rood staan kost bijvoorbeeld gemiddeld 11,4 procent. Helaas blijkt uit onderzoek van Freo dat 84 procent van de ondervraagden niet weet hoeveel ze aan rente betalen. Roodstand kan worden overgenomen door een lening tegen een veel lagere rente. Stilstaan waar we het meest voordelig kunnen lenen, is dus ook een essentiële besparingsregel. 

Provincie:
Tag(s):