donderdag, 24. april 2014 - 8:12 Update: 03-07-2014 0:37

Inzet lokfietsen blijkt succesvol

foto van lokfiets | fbf
Foto: MV
Den Haag

De politie in de eenheid Den Haag zet in de strijd tegen diefstal van fietsen al geruime tijd lokfietsen in.

De lokfietsen die door het Centrumfietsdiefstal in samenwerking met fietsverzekeringsmaatschappijen ter beschikking zijn gesteld worden steeds op hotspotslocaties ingezet waar uit analyse blijkt dat daar de meeste fietsendiefstallen worden gepleegd. Meest in het oog spingende locaties zijn het centrum van Den Haag en de knooppunten openbaar vervoer zoals Hollands Spoor en het Centraal Station in Den Haag, Delft maar ook in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden. Op deze locaties vindt nadrukkelijk op specfieke momenten extra surveillance plaats waarbij de politie nauw samenwerkt met gemeentelijke handhavingsteams.

Inzet lokfietsen
Bij de inzet is in 2013 gebruik gemaakt van circa 30 lokfietsen die honderden keren zijn ingezet. Hierbij konden 194 verdachten worden aangehouden. Minderjarige verdachten kregen incidenteel een halt-verwijzing. Recidivisten die in het verleden meerdere malen voor dit delict met politie en justitie in aanraking zijn geweest kregen via het Openbaar Ministerie een dagvaarding, veelplegers konden rekenen op een directe afdoening (supersnelrecht). De inzet van lokfietsen moet er toe leiden dat de pakkans wordt verhoogd en uiteindelijk het aantal diefstallen wordt verminderd.

Ook dit jaar blijven de cijfers van diefstal van fietsen onverminderd hoog. De inzet van lokfietsen worden dan ook dit jaar gecontinueerd. Ook de inzet op hotspots locaties blijft van kracht. In het centrum van Den Haag deden 694 personen aangifte van diefstal van hun fiets. In Delft waren dat er 1.029. Gouda 718 en Alphen aan den Rijn 692. In Leiden gaat het om 461 stuks.

Provincie:
Blik op 112: