vrijdag, 26. september 2014 - 17:34 Update: 28-09-2014 9:41

Jachtopzichter gestopt na alle ophef om doodschieten zwijnen

Jager die zwijnen doodschoot had eerst moeten overleggen
Foto: Archief FBF.nl
Weert

De jachtopziener, die na een reddingsactie van de brandweer zondag 14 september, de drie nog levende zwijnen doodschoot, had eerst met de politie in overleg moeten treden. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.

Van de in totaal 8 zwijnen waren er al 5 verdronken. Het doodschieten van het geredde drietal leidde tot grote publieke commotie.

Onderzoek
De politie heeft naar de gang van zaken een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat de jachtopzichter niet geheel conform de voorschriften had gehandeld. Hij had volgens de van toepassing zijnde Valwildregeling eerst in overleg moeten gaan met de politie.

Regeling
Op grond van deze regeling kan tegen dieren worden opgetreden wanneer er sprake is van gevaar voor de openbare orde, voor mensen of voor dieren. Uit later onderzoek bleek dat de drie zwijnen zoveel water in de longen hadden gekregen dat zij daaraan binnen niet al te lange tijd zouden overlijden. De reddingsoperatie zelf had ook al voor veel stress bij de dieren gezorgd.

BOA
Naar aanleiding van alle ophef heeft de jachtopzichter zijn BOA–legitimatie bij de politie ingeleverd. Hij zal niet meer als zodanig optreden. De politie heeft een bestuursrechtelijke procedure ingezet ten aanzien van het wapenverlof. De man zal ook niet meer als jachtopzichter functioneren.

Provincie:
Blik op 112: