donderdag, 10. april 2014 - 12:10 Update: 03-07-2014 0:38

Johannes Vermeer Prijs 2014 naar Irma Boom

foto van Irma Boom | Irma Boom
Foto: Irma Boom
Amsterdam

De Johannes Vermeer Prijs 2014, staatsprijs voor de kunsten, is door minister Bussemaker toegekend aan grafisch ontwerper Irma Boom. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, heeft haar unaniem voorgedragen vanwege haar ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van grafisch ontwerp. Minister Bussemaker zal de prijs op maandag 27 oktober 2014 in het Mauritshuis uitreiken.

Irma Boom (1960) studeerde aan de kunstacademie in Enschede (AKI). Zij startte haar carrière bij de Staatsuitgeverij en Drukkerij in Den Haag. In 1991 richtte zij Irma Boom Office op. Haar reeks bijzondere boekprojecten begon met een opdracht van Paul Fentener van Vlissingen om het jubileumboek te maken voor de SHV. Daarmee zette zij een standaard voor boekontwerpen die inmiddels internationaal wordt geroemd en die haar sindsdien een ononderbroken stroom opdrachten heeft bezorgd, nationaal en internationaal.
De jury prijst Irma Boom voor de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee zij boeken ontwerpt.

Door haar redactionele inbreng is elk boek uniek. Ze experimenteert en zoekt de grenzen op van het boek. Daardoor ontstijgen haar boeken stuk voor stuk het niveau van louter informatiedragers. Het zijn kleine of grotere kunstobjecten die tot lezen verleiden en verwonderen. Haar zorgvuldig opgebouwde oeuvre is het resultaat van samenwerking die zij telkens aangaat met haar opdrachtgevers, auteurs en kunstenaars. Voor haar is het boek een fundamenteel onderdeel van onze traditie en drager van cultuur. Zij bewijst zich met haar werk als een overtuigende pleitbezorger van het gedrukte boek.


Irma Boom heeft haar naam met name gevestigd als boekontwerper. Ook zijn er ontwerpen van postzegels, herdenkingsmunten, jaarverslagen, affiches, logo’s en complete huisstijlen — zoals de recente van het Rijksmuseum. Zij ontwerpt ook voor de openbare ruimte. Zo is binnenkort een tegeltableau van 75.000 tegels van haar hand te bewonderen in de nieuwe fietstunnel onder het Centraal Station in Amsterdam.


Irma Boom geeft lezingen en doceert reeds 22 jaar aan Yale University in de USA. Haar werk is opgenomen in de collecties van vooraanstaande internationale topmusea als het Museum of Modern Art (MoMa) in New York en het Centre Pompidou in Parijs. De Bijzondere Collecties van de Universiteit in Amsterdam beheert haar levende archief.
De prijs
De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein.